
Cıva Zehirlenmesinin En Eski Kanıtı
Araştırmacılar, Neolitik dönem ile antik dönem arasında İber Yarımadası’nda gömülü olan 5.000 yıllık kemik kalıntılarında toksik element (civa) keşfettiler.
Cıva Zehirlenmesi Nedir, Ne Kadar Tehlikeli?
Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Az miktarda cıva ile temastan kaynaklanan koşullar, bir kişinin genel sağlığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Cıvada bulunan toksik özellikler, sindirim ve bağışıklık sistemleri de dahil olmak üzere insan vücudunun birçok sisteminde ciddi hasarlara neden olabilir.
Beyin, gözler, cilt, akciğerler ve hatta böbrekler gibi diğer organlar da kimyasalın sert etkileriyle hedef alınabilir.
Cıva Zehirlenmesinin En Eski Kanıtı
Portekiz’de bir bağda tesadüfen bulunan kemik kalıntılarında, insanlarda cıva zehirlenmesine dair en eski kanıtların keşfedilmesine yol açtı. Araştırmacılar, Neolitik çağ ile antik çağ arasında İber Yarımadası’nda gömülü 120 kişinin kemiklerinde orta ila yüksek konsantrasyonlarda ölümcül element buldular.
Araştırmacılar göre; bireyler muhtemelen toz haline getirildiğinde parlak kırmızı renk veren, toksik bir cıva sülfür minerali olan zincifre/ Cinnabar (HgS) yoluyla cıvaya maruz kaldıklarını düşünülüyor. İncelenen dönemde, megalitik odaları, figürleri ve ölülerin cesetlerini süslemek için bu mineral kullanılmıştır. Bazı bilim adamları, insanların dini törenler sırasında kasıtlı olarak uyuşturucu olarak yuttuklarını da öne sürüyorlar, ancak bu hipotez kesin değildir.
Araştırmaya göre, araştırmacılar Portekiz ve İspanya’daki 23 arkeolojik alanda defnedilen 370 kişiyi analiz ettiler. Tüm kemikler yüksek düzeyde cıva bulunmadı fakat kaydedilen oranlar beklenenden daha yüksek çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insan saçı için milyonda 1 veya 2 kısım (ppm) cıva düzeylerini normal kabul eder. Bir açıklamaya göre, çalışmaya dahil edilen örneklerin bazılarında 400 ppm’nin üzerinde seviyeler tespit edildi.
Bu çalışmanın sonuçları, insanoğlunun gezegenimizdeki en tuhaf mineral maddelerden biri olan cıva ile karmaşık ilişkisi üzerine gelecekteki araştırmaları genişletmek ve kullanımları ve insan sağlığı üzerindeki sonuçları hakkında bilgi edinmek için büyük değere sahip bilimsel kanıtlar sunmaktadır.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın