Çok Korkulan Delta Varyantı Nedir?

Çok Korkulan Delta Varyantı Nedir?

Koronavirüsün binlerce farklı varyantı bulunuyor. Ancak uzmanlar bugünlerde özellikle delta varyantından endişe duyuyorlar.

Delta Varyantı Nedir?

B.1.617.2 olarak da bilinen Delta, ilk olarak Hindistan’da Nisan ve Mayıs aylarında görülen şiddetli bir enfeksiyon dalgası sırasında tanımlanan bir viral soya aittir. Soy, ülkenin bazı bölgelerinde hızla büyüdü ve aşılara kısmi direnç belirtileri gösterdi. Delta, 2020’nin sonlarında Birleşik Krallık’ta tanımlanan hali hazırda oldukça bulaşıcı olan Alfa varyantından (B.1.1.7 olarak da adlandırılır) yaklaşık %60 daha bulaşıcı görünüyor.

Virüslerde yeni varyantların ortaya çıkması beklenmedik bir durum değildir. Tüm virüsler yayılabilmek ve çoğalabilmek için kendilerini kopyalarken mutasyon geçiriyor. Bu değişikliklerin çoğu büyük farklılıklar içermiyor. Hatta bazıları virüsün hayatta kalmasını zorlaştırıyor. Ama bazı mutasyonlar virüsü daha bulaşıcı ve tehlikeli hale getirebiliyor.

İşte uzmanların korktuğu delta varyantı da daha bulaşıcı ve daha tehlikeli.

Delta Varyantı Yayılmaya Başladı.

Nisan ortasında Birleşik Krallık’ta ilk koronavirüs Delta varyantı vakaları tespit edildi. Delta varyantı görülmeden önce ülke karantina sürecini bitirmek üzereydi. Aylarca süren karantina ve dünyanın en hızlı aşılama programlarından biri sayesinde COVID-19 vaka sayıları, hastaneye yatışlar, yoğun bakımdaki hasta sayıları ve ölümler hızla düşüyordu. Ama maalesef Birleşik Krallıkta varyantlı hasta sayısı artmaya başladı ve karantina süreci maalesef uzadı.

Ülkemizde de bilinen 100’den fazla bu varyantlı covid-19 hastası bulunuyor. Amerika, Afrika ve Asya kıtasındaki bazı ülkelerde görülmeye başladı bile. Özellikle aşılamanın ülke nüfusunun %5’in altında kalan Afrika ülkelerinde delta oldukça hızla yayılabileceğinden endişe ediliyor.

Delta, özellikle tek doz aşılara karşı orta derecede dirençli bir varyant. İngiltere’de bir Halk Sağlığı bir çalışma yaptı. 22 Mayıs günü yayınlanan çalışamada AstraZeneca ve BioNTech aşıların tek doz Alfa varyantı için yaklaşık %50 koruyuculuk sağlarken, delta varyantı için yaklaşık %33 koruyucuk sağladığını açıklandı. AstraZeneca aşısının ikinci dozu, Delta’ya karşı korumayı %60’a yükseltiyor (Alfa’ya %66), ikinci doz BioNTech aşısı ise %88 etkili olduğunu da çalışmada yer alıyor (Alfa’ya %93′).

Bu hastalığın tamamen bitmesi için dünya çapında aşılamaların hızlanması ve bitmesi gerekiyor.

Daha Kötüsü de Olabilir

Bilim insanların daha da korktuğu bir konu var. O da geliştirilen aşılara daha da dirençli farklı varyantların ortaya çıkması. Bir varyantın aşılara gerçek bir meydan okuması bu pandemiyi başka bir boyuta taşıyabilir. Bunu hiç mi hiç istemeyiz.

Karamsar olmaya gerek yok. Bizler yapmamız gerekenleri yapalım. Mesafeye, maskeye özen gösterelim. Ve mutlaka ve mutlaka aşı olalım. Aşı ile varyantları yenebiliriz.

Sağlıkla Kalın!

Yazan: Bilge KAPLAN

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*