COVID-19 Asla Yok Olmayabilir

COVID-19 Asla Yok Olmayabilir

Pandeminin gidişatı için modelleme geliştiren bilim insanları, aşılamanın son sürat yapılmasında dahi COVID-19’un asla yok olamayabileceğini söylüyorlar. Genel görüşe göre eşeğin %60 ila %70 olduğu düşünülsede bazı etmenler bu oranı daha yukarı taşıyor.

COVID-19 Asla Yok Olmayabilir

Bu etkenler:

1- Onaylı aşıların COVID-19 ağır geçirilmesini önlesede, enfeksiyonu ve bulaşıcılığı ne kadar önlediği bilinmiyor. Aşılar COVID-19’un yayılmasını önlemiyorsa çok daha fazla aşı yapılması gerekiyor.

2- Mükemmel bir şekilde koordine edilmiş küresel bir aşılama COVID-19’u belki yeryüzünden silebilir fakat aşılama dünya genelinde eşitlik göstermiyor. Bu nedenle bazı bölgelerde hastalık patlama yapabilir ve tekrar yayılabilir. 

3- Çocuklar için onaylı aşı olmaması sürü bağışıklığı eşeğini olumsuz etkimekte. 

4- Sürekli çıkan yeni varyantlar aşıların güvenliğini tehlike altına sokabilir. Aşılara dirençli virüsler bizi yine aşıda en başa döndürebilir. 

5- Doğal kazanılan bağışıklığın ne kadar süreceği bilinmiyor. Sonsuza kadar sürmeyeceği bilindiğine göre yeniden hastalığa yakalanabilir ve sürü bağışıklığına katkıda bulunmaz.

6- Sürü bağışıklı eşliği, insanlar rehavete kapıldıkça yükselir. Rehavete kapılındığında önlemler azalır ve temas sayısı artar. 

Aşılamada bazı ülkeler

Peki Sürü Bağışıklı Olmadığı Zaman Ne Olacak?

Muhtemelen geliştirilen aşı ve ilaçlar ile hastalığın ağır geçirilmesi önlenilecek. Fakat uzun vadede COVID-19’un grip gibi endemik bir hastalık yani belli bölgelerde salgın olmaksızın sık görülen bir hastalık haline evrileceği düşünülüyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*