
COVID’in Kalbe Nasıl Zarar Verdiği Ortaya Çıktı
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesinden (UMSOM) bilim insanları SARS-CoV-2 virüsündeki spesifik bir proteinin kalp dokusuna nasıl zarar ortaya koydu. Ve toksik etkiyi yok edecek ilaç geliştirerek kalbi tedavi etmeyi başardılar.

Sirke sinekleri ve fare kalp hücrelerinden kullanılarak yapılan çalışmada elde edilen bulgular, Nature in Communications Biology dergisinde yayımlandı.
COVID-19 geçiren hastaların, en az bir yıl sonra kalp kası enflamasyonu, anormal kalp ritmi, damarlan tıkayan kan pıhtısı, inme, kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlarına, COVID geçirmeyen insanlara göre daha çok maruz kaldıkları daha önceki çalışmalar ile biliniyordu. Bilim insanlarının COVID’in şiddetini azaltan aşılar ve ilaçlar geliştirmiş olmalarına rağmen, bu tedaviler hafif geçen COVID’in kalbe ve diğer organlara verdiği zararı maalesef gideremiyor.
UMSOM’da ögretim üyesi olan ve araştırmanın ekip lideri Zhe Han, çalışma arkadaşları ile birlikte SARS-CoV-2’nin en toksik proteini olan Nsp6’yı tespit etti. Bu proteinin kalpte yarattığı hasarı gidermek için 2-deoxy-D-Glucose (2DG) ilacını kullandılar. Bu ilacın kalp ve mitokondriyadaki hasarı düzelttiği görüldü. Araştırmacılar, 2DG’nin ucuz olduğunu ve laboratuvar araştırmalarında çok yaygın kullanıldığını belirtiyorlar. Fakat ilaç henüz onaylanmış değil.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
How a SARS-CoV-2 virus protein damages the heart, 07.11,2022, Science News
How a SARS-CoV-2 Virus Protein Damages the Heart, 04.11.2022, University of Maryland School of Medicine
Bir yanıt bırakın