Çözülememiş Bazı Fizik Problemleri

Çözülememiş Bazı Fizik Problemleri

Fizikte çözülememiş ana problemler genellikle teoriktir. Yani halihazırda elimizde mevcut teorilerin; gözlemlenmiş bir fenomeni. Ya da deneysel sonucu açıklayamamasından ortaya çıkan problemlerdir. İşte bu problemlerden bazıları şunlardır.

Çözülememiş Bazı Fizik Problemleri

Kozmoloji ve Genel Görelilik Üzerine Problemler

Evrensel Enflasyon

Kozmik enflasyon teorisi doğru mu? Eğer doğruysa bu sürecin detayları nelerdir? Enflasyona sebep olan enflasyon alanı nedir? Eğer enflasyon bir noktada olmuş ise sonsuz enflasyon mudur ve akıl almaz uzak bir yere doğru mu gitmektedir?

Ufuk Problemi

Uzak Evren, Büyük Patlama Teorisi daha büyük anizotropiler (eşyönsüzlük) haber vermesine rağmen neden bu derece homojendir? Kozmolojik enflasyon, genelde çözüm olarak görünse de değişken ışık hızı gibi açıklamalar daha uygun mudur?

Evren’in Geleceği

Evren Büyük Donma‘ya, Büyük Yırtılma‘ya, Büyük Çatırtı‘ya veya  Büyük Sıçrama‘ya mı doğru mu gidiyor? Ya da sonsuza kadar kendini tekrar eden dönüşsel bir modelin parçası mı?

Baryon Asimetrisi

Gözlemlenebilir Evren‘de neden madde, antimaddeden çok daha fazladır?

Kozmolojik Sabit Problemi

Vakumun sıfır noktası enerjisi neden büyük bir kozmolojik sabite sebep olmuyor? Bilinen düşük değeri sağlayan şey nedir?

Karanlık Madde

Karanlık madde tam olarak nedir? Bir temel parçacık mı yoksa en hafif süper ortak mı? Karanlık maddeye atfedilen fenomenler, bir madde şekli yerine kütleçekiminin genişlemiş bir türü mü?

Karanlık Akıntı

Büyük sayıda galaksi kümelerinin evrenin bir noktasına doğru hareket nedeni nedir?

KMG Anizotropisinin Eliptik Hizalanması

Mikrodalga uzayının 13 milyar ışık yılından daha uzakta bulunan bazı büyük unsurlar, Güneş Sistemi’nin hem hareketi, hem de duruşuyla hizalanmış gibidirler. Bu durum işlemlerdeki sistematik hatalardan, sonuçların yerel etkilerle “kirlenmesinden” ya da Kopernik Prensibi‘nin açıklanamamış bir nedeninden mi kaynaklanmaktadır?

Evrenin Şekli

Birlikte hareket eden uzayın, başka bir ifade ile gayrıresmî olarak “şekil” denen Uzay’ın birlikte hareket eden uzaysal bölümünün 3-katlısı nedir? Bu şeklin ne eğriliği, ne de topolojisi şu ana kadar bilinmektedir. Yalnızca eğriliğin gözlemlenebilir ölçeklerde “neredeyse” sıfır olduğu biliniyor. Kozmik enflasyon hipotezi, Uzay’ın şeklinin ölçülemez olduğunu öne sürerken 2003’ten beri Jean-Pierre Luminet et al. ve başka gruplar, Uzay’ın şeklinin bir Poincaré on iki kenarlı uzay öne sürmektedirler. Acaba Poincaré uzayının şekli mi ölçümlenemez, yoksa başka bir 3-katlı mı?

Kuantum Kütleçekimi

Vakum Faciası

Acaba kuantum vakumunun tahmin edilen kütlesinin Uzay’ın genişlemesi üzerine ne kadar küçük bir etkisi vardır?

Kuantum Kütleçekimi

Kuantum mekaniği ve genel göreliliğin, tamamen tutarlı bir teori şekline (kuantum alan teorisi) getirilebilir mi? Uzay-zaman temelde sürekli mi yoksa ayrık mı? Tutarlı bir teori, varsayımsal bir gravitonun aracılık ettiği bir kuvveti mi içerir, yoksa uzay-zamanın kendisinin ayrı bir yapısının bir ürünü mü olur tıpkı kuantum yerçekimi döngüsünde olduğu gibi? Genel göreliliğin tahminlerinden çok küçük ya da çok büyük ölçeklerde ya da kuantum kütleçekim teorisinden kaynaklanan diğer aşırı durumlarda sapmalar var mı?

Kara Delikler, Kara Delik Bilgi Paradoksu ve Kara Delik Işıması

Kara delikler, teorik açıdan beklendiği gibi ısısal ışıma yapar mı? Yaparsa bu ışıma, sicim teorisinin öngördüğü gibi iç yapıları hakkında bilgi içerir ya da Hawking‘in asıl hesapları doğrultusunda içermez mi? Işıma belli bir noktada durup geriye sadece kara delik kalıntılarını mı bırakır?

İlave Boyutlar

Evrende dört uzay-zaman boyutundan başka boyutlar bulunuyor mu? Eğer bu boyutlar var ise boyları nedir? Boyutlar, Evrenin temel bir özelliği ya da başka fiziksel kanunların sonucunda mı ortaya çıkıyor? Deneysel olarak daha fazla uzaysal boyutları “gözlemlenebilir” mi?

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Çözülememiş Bazı Fizik Problemleri Kaynak:

  1. Podolsky, Dmitry. “Top ten open problems in physics”. NEQNET. 4 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012.
  2. ^ a b Brooks, Michael (19 Mart 2005). “13 Things That Do Not Make Sense”. New Scientist. Issue 2491. 25 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2011.
  3. ^ National Research Council (1986). Gravitation, Cosmology, and Cosmic-Ray Physics. Washington, D. C.: National Academies Press. ISBN 0-309-03579-1.
  4. ^ Paulson, Tom (27 Mayıs 2002). “Catching a cosmic wave of gravity”. Seattle Post-Intelligencer. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2012.
  5. ^ Steinardt, Paul (1997), “Cosmological Challenges For the 21st Century”, Val Fitch; ve diğerleri. (Ed.), Critical Problems in Physics, Critical problems in physics: proceedings of a conference celebrating the 250th anniversary of Princeton University, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, ss. 138-140, ISBN 978-0-691-05784-2
  6. ^ “Dark Flow” Discovered at Edge of the Universe: Hundreds of Millions of Stars Racing Towards a Cosmic Hotspot 20 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Dailygalaxy.com (2009-08-26). Retrieved on 2011-10-20.
  7. ^ Alan Sokal (22 Temmuz 1996), “Don’t Pull the String Yet on Superstring Theory”, New York Times, 7 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 8 Eylül 2013

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1447 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*