Daha İyi Öğrenme İçin SODTİ Tekniği
Yine bir Barış Özcan klasiği ile karşınızdayım. Bu yazımda sizlere bahsedeceğim yine Barış Özcan’nın hayatımıza kazandırmaya çalıştığı bir teknik olan sodti tekniğini anlatacağım. İşte 5 adımda sodti tekniği. Sodti tekniğinden önce beynimizin çalışma prensibini bir göz önüne alalım. Beynimiz yapısı gereği sürekli öğrenmek zorunda. Yani özellikle matematik derslerinde öğretmenim benim beynim almıyor derler ya işte çok yanlış bir düşünce. Beynimiz düşünmeden duramaz beynimizi durdurmaya çalışmak imkansızdır o sürekli öğrenmek ve gelişmek zorunda. şimdi 5 adımda sodti tekniğine geçelim.
1) Sev;
Önce sevmek zorundayız ne yaparsak yapalım sevmek zorundayız. Hani derler ya sevdiğin bir işi yapıyorsan ömür boyu çalışmamış olursun diye. Yapacağımız işi yaparken onu seversek ne yoruluruz ne de sıkılırız. Bunun mantığını şöyle özetlemek gerekirse. Ya hayatımızda olanları seveceğiz ya da seveceğimiz yeni şeyler keşfedeceğiz.
2) Oku;
Evet okumak. Ancak okuyarak büyütebiliriz insanlık ağacını. Ancak okuyarak yeni buluşlar elde edebiliriz. Elbette burada örnek verilecek biri varsa en büyük idolüm olan Elon Musk örnek verilebilir. Şu an dünyanın en zengin 3. kişisi olan Elon Musk bu başarısını okumaya borçlu. Hiç kalkmadan 100 saat okuduğunu hatta Space X ‘i kurmak için bununla alakalı binlerce kitap okuduğunu söylüyor Elon Musk.
3) Dene;
Evet denemek. Denemeden hiçbir şey yapamazsınız. Sadece teoride yaşarsınız. Ünlü halk klasiği olan Shia Lobeofun dediği gibi. Just Do İt.
4) Tekrarla;
Tekrarlayacağız. Sev ,oku, dene ve bu olanları hep tekrarlayacağız. Ancak tekrar edersek ancak bol pratik yaparsak başarılı oluruz. Pratik yapmadan nasıl başarılı olalım. Buna örnek verebileceğimiz çok önemli biri var. kim biliyor musunuz? 9 bin kez atış kaçırmış, 300 kez maç kaybetmiş ve hatta bu maçların da 26 tanesinde atacağı atışın galibiyet getirmesine karşın kaybeden biri. Michael Jordan. En iyi oyunculardan olan hani. Peki bu başarısının sırı ne? Tabii ki tekrarlamak çok pratik yapmak.
5) İzle;
Son olarak izlemek.Evet bu yaptıklarımızı kendimiz izlemezsek nasıl anlayacağız başarılı oluyor muyuz olmuyor muyuz. İzleyeceğiz ki her şey yolunda mı? Daha kendimi nasıl geliştirebilirim diye soracağız.
Her zaman dediğim gibi her şey yavaş yavaş olacak. Bunları hayatınızda uygulamaya çalışın. Utmayın ki Bizans bir gece de yıkılmadı.
Yazan: Elif KIRMAN
Bir yanıt bırakın