
Denisova İnsanına Ait En Eski Kalıntılar
Denisova insanı, Neandertaller ile modern insanın (Homo Sapiens) soyu tükenmiş en yakın akrabasıdır. Kalıntılar az olduğundan dolayı bilgiler de maalesef sınırlı. Fakat Denisova ile Neandertal insanının son ortak atasının 440 bin ila 390 bin yıl önce yaşamış olduğu biliniyor. Ayrıca Denisova genleri tıpkı Neandertal genleri gibi, Amerikalılarda, Güney ve Doğu Asyalılarda, Sibirya yerlilerinde ve Avustralyalılarda yaşamaya devam ediyor. Bu da Homo Sapiens’in Asya ve Okyanusya’da Denisovalarla da melezleştiğini gösteriyor.
Eksik parçaları gün yüzüne çıkarmak adına Alman ve Avustralyalı bilim insanları, Altay dağlarında ki Denisova mağarasında bulunan 3800 hayvan ve insan iskeletlerini detaylı bir incelemeye tutular.
Nature Ecology&Evolution dergisinde yayımlanan çalışmada, yeni bulunan 5 kemik kalıntısının da insana ait olduğunu duyurdular. Şimdiye kadar bu kadar eskiye ait gen analizi elde dilmemişti. 3 örneğin mitokondriyal DNA’sı Denisova’ya 1 tanesi ise Neandertal’e ait. Sonuncu ise 130 bin ila 150 bin yıllık Denisova insanına daha yakın. Bu çalışma gen alışverişi olduğunu daha da güçlendirmiş oldu.
Araştırmacılar 200 bin ila 50 bin yıl önce bu bölgelerde Denisovalar ile Neanderthaller beraber yaşamış olmaları gerektiğini söylüyorlar. O dönemde bu bölgede ormanlar ve stepler bulunuyordu. Mağarada Sibirya geyiği, Kızıl geyik ve nesli tükenmiş Dev geyik kalıntıları da bulundu. Mağarada çokça Kurtlara ve Asya yaban köpekleri yani kızıl köpeklere ait fosillerde bulundu. Bu da bizlere o dönem insanlarının vahşi hayvanlar ile bölgede barınmak için rekabet içinde olduğunu gösteriyor.
Mağarada bulunan taş aletler ve postlar Kuzey ve Orta Asya’da bulunanlardan çok Yakındoğu örneklerine benzerlik gösteriyor. Denisovaların genel olarak erken tarihlerde Asya’nın büyük bir kısmına ve Tibet platosunun yüksekliklerine kadar yayılmış olduğu düşünülüyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın