Denisovan Kızının Dişi Bir Gerçeği Daha Ortaya Çıkardı
Denisovan insanının Sibirya ve Tibet platosu olmak üzere dünyanın 2 bölgesinde yaşadığı biliniyordu. Fakat artık haritaya bir yer daha ekleniyor. Laos’taki bir mağarada bulunan diş fosili sayesinde, Densovanların Güney Asya’ya kadar gelmiş olabileceği ortaya çıktı.
Denisovanlar, insan soyağacının en gizemli türleri arasında yer alır. Günümüze kadar Sibirya ve Tibet’te bi avuç kemik bulunabildi. Ama buna karşın DNA analizleri bu türün bizden 800 bin yıl önce ayrılmış, Neandertallerin kardeş grubu olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre bu iki tür arasında melezleşme de olmuş.
Peki Denisovan İnsanı Hangi Bölgelere Kadar Yayılmış?
Karşılaştırmalı kalıtım analizleri bizlere, Tibetlerin, Okyanusya yerlilerinin, Avusturalyalıların ve Güneydoğu Asyalıların kalıtımlarında Denisovan geni taşıdığını ortaya koyuyor. Kopenhagen Üniversitesi’nden Fabrice Demeter ve çalışma arkadaşları, Denisovan insanının Güneydoğu Asya’da yaşadığına dair kanıt buldular.
Söz konusu fosil, 2018’de keşfedilen Ngu Hao 2 mağara kazılarında ortaya çıkmış azı dişi fosilidir.
Aynı tabakada keşfedilen bir çok hayvan dişinden farklı olan bu diş, biçimi bakından insana ya da ilkel insana benziyordu. Tabaka ve tabakada bulunan diğer hayvan fosillerinin tarihlendirilmesi ile fosilin, 131 bin ila 164 bin yaşında olduğu ortaya çıktı. Diş tacının özelliklerine göre dişin Homo sapiens’e ait olmadığı görünüyordu. Bilim insanları, Homo erectus, Neandertal ve Asya’da yaşamış diğer insan türleri ile benzerlik olduğunu fark etmişler. Fakat mineden dentine geçiş bu insan türleri ile benzerlik göstermedi. Demeter ve çalışma arkadaşları, Tibete keşfedilen Denisovan çenesi ile benzerlik gösterdiğini buldu. Protein analizleri dişin Homo cinsine ait bir dişinin olduğunu gösterdi. Fakat fosilin Neanderhal’e mi yoksa Denisovan insanına mı ait olduğu konusunda yeterli bilgiler olmadığından yardımcı olamadı.
Fakat araştırma ekibi bu fosilin yine de Denisovan insanına ait olduğunu düşünüyorlardı. Nitekim diş kökünün biçimi ve aşınma izlerinin azlığı, azı dişinin henüz çeneden çıkmadığı ve dolayısıyla 3,5 ila 8 yaş arasında bir kız çocuğuna ait olduğunu gösteriyor.
Sonuçların kanıtlanması bir çok açıdan önem taşıyor. İlk olarak Denisovan insanın Güneydoğu Asya’da kadar geldiğini gösterecek. Diğer açıdan da Tibet platosu, Sibirya ve Güneydoğu Asya’nın tropikal ormanları gibi farklı koşullara uyum sağlayabildiği anlamına geliyor.
Son olarak buluntu Güneydoğu Asya’nın insan evrimi açısından çok renki bir yer olduğu ortaya koyuyor. Denisovan insanı ile birlikte Orta ve Geç Pleistosen dönemde burada en az 5 insan türünün yaşadığı düşünülüyor. Homo erectus, Denisovan/Neanderhal, Homo floresiensis, Homo luzonensis ve Homo sapiens. Bunların dışında da henüz sınıflandırılmamış Homo temsilcileri de mevcut.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak:
A Middle Pleistocene Denisovan molar from the Annamite Chain of northern Laos, Nature Communications volume, 17.05.2022
Bir yanıt bırakın