Denisovanlar ve Neandertaller Fosillerinden Yeni Salgın Oluşabilir mi?

Denisovanlar ve Neandertaller Fosillerinden Yeni Salgın Oluşabilir mi?

Buzulların erimesi nesli tükenmiş diğer insan türlerini enfekte etmiş hastalıkların bizlere de bulmaşması imkansız gibi gözükse de aslında hiç de öyle değil. 

Denisovanlar ve Neandertaller Fosillerinden Yeni Salgın Oluşabilir mi?

Denisovanlar ve Neandertaller bizlere çok yakın akrabalardır. Bı yüzden bizlerde soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı olarak belirti sergileyen hastalıkları onlarında yaşamış olduğu olası bir durum. 

Eriyen bir buzulda hapsolmuş küçük sayıda bakteri ve virüsün gün yüzüne çıkması aslında ciddi bir tehlike meydana getirmez. Asıl tehlike çok iyi korunmuş bir vücutta hapsolmuş serbest kalmasıdır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde etrafa bol miktarda patojen salınır. Çok olası bir senaryo olmasa da bu tehlike imkansız değil.

Denisovan insanı Sibirya bölgelerinde yaşamış olmasına karşın, geriye bıraktıkları vücut parçaları genellikle çok küçüktür. Bu güne kadar elde edilmiş en büyük Denisovan fosili bir çene kemiğidir. Buna karşın bulunan Neandertal fosilleri çok daha büyük olmasına rağmen genellikle permafrost bölgesinin dışında keşfediliyor. Üstelik üzerinde korunmuş bir et parçası ile keşfedilen bir fosil henüz keşfedilmedi. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*