Diğer Gezegenlerde Sesimiz Nasıl Çıkar ?
Ses tellerimizi başka bir gezegende test etmek, ölümle sonuçlanıcak bir deney olabilir.Başka bir gezegene gidip, başlığınızı çıkarıp bağırmak isterseniz, birkaç dakika hatta bir kaç saniye içinde hayatınızı kaybedebilirsiniz. Konuşma yetisi, gırtlağınızdaki hava akışının ses tellerini titretmesi, üretilen bu ses dalgalarının atmosferde ilerleyip başka birinin kulak zarı tarafından algılanması prensibine dayanıyor. Peki ses dalgalarının ilerlediği ortam, yani atmosfer değişirse ve yüzey koşulları farklılaşırsa, sesimiz nasıl olur ?
DÜNYA
Dünya’da sesle iletişim kurmak, yerleşik bir yöntem. Burda sıcaklık tam da olması gerektiği gibi, atmosfer de yaşamı destekleyecek şekilde evrimleşmiş durumda. Evrimin bir yan etkisi olarak, seslerimiz çoğunlukla azot içeren bu atmosfere uyum sağladı.Azot atmosferin kabaca %78’ini oluşturuyor. En çok bulunan ikinci gaz ise oksijen, o da %20’lik bir bölüm kaplıyor. Geriye kalan bölüm ise az miktarda argon, karbondioksit ve diğer gazlardan oluşuyor. Karbondioksit komşu gezegenlerimizin atmosferlerinde çok daha yüksek oranda yer alıyor, bu yüzden de bu gezegenlerde sesimizin çok farklı duyulacağı açık. Dünya’da çok az miktarda bulunduğundan titreşimleri çok ememiyor, bu yüzden de çığlıklar ve bağırmalar çok uzaktan duyulabiliyor.
Neden Dünya’ya Benzer Başka Gezegen Yok ?
Her ne kadar teorik bir senaryo olsa da, elimizde bu deneyi gerçekleştirmemize imkan verecek, kayalık yüzeye ve yeteri kadar yoğun atmosfere sahip sadece bir avuç gök cismi var. Merkür’ün atmosferi yok. Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs ise üzerine basacak yüzeyi olmayan dev gaz topları.
VENÜS
Bu teorik deney gerçekten uygulanabilseydi, öncelikle bir astronot denizin 900 m altında hissedeceği basıncı uygulayan bir yüzeyde hayatta kalmak zorunda olucaktı. Ek olarak ortalama sıcaklık 465 derece civarında ve bu sıcaklık kurşunu eritecek kadar yüksek. Venüs atmosferinin hemen hemen tamamı (yaklaşık %96) karbondioksitten oluşuyor.
Havanın yoğunluğu yüksek olduğundan dolayı ses tellerimiz daha yavaş titreşecek, sesimiz yarım oktav daha kalın duyulacak. Bu kalın atmosfer tabakası bir gazdan çok bir sıvı gibi davrandığından, ses daha hızlı yol alacak. Bu nedenle frekans daha yüksek olacak. Karbondioksit yoğun atmosferin ses dalgalarını emme ve boğuklaştırma etkisini de düşünürsek, Venüs’te sesimiz çizgi film kahramanı Ördek Donald gibi duyulacak.
MARS
Milyarlarca yıl boyunca aşındığı için, Mars günümüzde çok ince bir atmosfere sahip. Venüs gibi Mars atmosferinin de hemen hemen tamamı karbondioksitten oluşuyor. Mars’ta yüzey basıncı Dünya’nın %1’i kadar ve hava oldukça soğuk, ortalama -63 derece civarında. Karbondioksit burada da titreşimleri emeceğinden dolayı sesinizin daha düşük duyulmasına neden olacak. Bağırarak şarkı söyleyen birini sesi 10 m öteden ancak hayal meyal duyulacak. Mars’taki diğer büyük fark ise soğuk havanın sesin tonunu düşürmesi ve daha boğuk duyulmasına neden olması.
Venüs, Dünya ve Mars Arasındaki Benzerlikler
Güneş Sistemi’nin ikinci, üçüncü ve dördüncü gezegenleri birçok ortak özelliğe sahip. Hepsinin demir nikel çekirdekleri ve kayalık kabukları bulunuyor. Bu yüzden de atmosfer tutabilme yeteneğine sahipler. Yüzey koşulları sıcaktan soğuğa büyük farklar gösterse de, son 4.6 milyar yıl içinde bir noktada hepsinde yüzeyde sıvı halde su ve mikrobik yaşam formlarının bulunmuş olma ihtimali var.
Kaynak**
Kaynak***
Kaynak****
Kaynak*****
Yazan: Eymen Duman
Diğer Gezegenlerde Sesimiz Nasıl Çıkar ?
Bir yanıt bırakın