Dinozorlar Bir İlkbahar Günü Ölmüş Olabilir

Dinozorlar Bir İlkbahar Günü Ölmüş Olabilir

66 milyon yıl önce Yucatan yarımadasına, çapı 10 kilometreyi aşkın Chicxulup asteroidi çarptı. Bu çarpma bir dizi küresel değişime yol açtı: Şok dalgaları, dev tsunamiler, sıcaklık artışı, gökyüzünün tozla kaplanması… Bu değişimler tüm yaşamı etkiledi. Öyle ki Kuzey Dakota’tak dev tsunami 3 bin kilometre mesafede bile sel sularıyla ve kayaç yağmuruyla ani toplu ölümlere neden oldu. Çarpma sonucunda Dünya üzerindeki bitki ve hayvan türünün neredeyse dörte üçü yok oldu.

Peki Bu Çarpma Hangi Mevsimde Oldu?

Önemsiz bir detay gibi gözükse de, çarpmanın hangi mevsimde gerçekleştiği, mevsime göre farklı ekolojik etkiler bırakmakta. Örneğin, büyüme ve üreme döneminde olan canlılar sel, yangın ve karanlıktan daha çok etkilenirler. O yüzden Chicxulup asteroidinin ne zaman çarptığını belirlemek biyotik faktörlerle ilgili önemli bir yer tutmakta.

Manchester Üniversitesinden Robert De Palma ve çalışma arkadaşları bu sorunu çözmek için, mevsimin belirlenmesinde 2 hayvan grubu belirlediler. Seçilen bu 2 hayvan grubu: Mersin balıkgiler grubundaki balıklar ve yaprak ile beslenen böcekler. Mersin balıkgiller grubunda yer alan balıkların kemikleri, mevsimlere bağlı farklı büyüme halkaları oluşturuyor. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde alınan daha fazla besinden dolayı daha fazla büyüyor ve daha koyu bir renkli bir tabakaya sahip kemik oluşuyor. Sonbahar ve kış mevsimlerinde ise daha açık renkli tabaka oluşuyor.

Dinozorlar Bir İlkbahar Günü Ölmüş Olabilir

Asteroidin çarpmasına göre Tenis’teki hayvanların hangi mevsimde olduğunu araştıran bilim insanları, halkaların genellikle koyu olduğunu gözlemlediler. Bu da bu hayvanların ilkbahar ya da yaz mevsiminde öldüklerini gösteriyor. Bu sonuç ayrıca karbonun analizleri ile de destekleniyor.

Sonuç olarak balıkların en geç yaz mevsiminde öldüğü anlaşılıyor. Asteroid çarpamasın soncunda ölen balıkların en küçükleri 16 cm’den daha küçük genç hayvanlar. Bu da daha 1 yaşına gelmeden öldükleri sonucunu veriyor. Tebeşir devrindeki mersin balıkgilleri ilkbahar ve yaz aylarında tatlısularda yaşarken, kış ve sonbaharda denizlere göçüyorlardı. Bu da yine çarpışmanın yaz ya da ilkbahar mevsiminde gerçekleştiğini kanıtlıyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1382 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*