Dinozorların Ardından En Büyük Tür Yokoluşları
Dünya’daki tüm hayvan ve bitki türlerinin üçte biri hayatta kalma savaşı içinde. Ve bu savaşı vermelerinin genel sebebi ise insanlar. 1970 ila 2016 yılları arasında memeli, sürüngen, kuş, balık ve amfibi varlıklarının %68’i yok oldu. Bu yok oluşların sebepleri yaşam alanlarının azaltılması, iklim krizi, aşırı deniz ve kara avcılığı bulunuyor. İnsanlık dinozorların ardından en büyük tür yokoluşları’ na sebep oldu.
Dünya Koruma Vakfı 2020 yılının kazanan ve kaybeden hayvan türlerini açıkladı. Siyah gergedan, denizhıyarı, Avrupa bizonu, sığın ve boz fokunun sayısı biraz artış gösterdi.
Geçen yılın kaybedenleri arasında Avrupa hamsteri, mürekkep balığı, lemur, Mersin Balığıgiler, sivriburun camgözler ve Avustralya yangınında zarar gören türler yer alıyor. Çin kılıç balığı’nın nesli tükendiği zannediliyor.
Avustralya yangınında 3 milyar omurgalı canlı etkilendi, Fraser Adası’nda 60 bin Koala öldü. Lemurlar’da büyük tehtid altında bunun sebebi de ormanların tarım arazilerine çevrilmesi. Avrupa Hamsterinin de 30 yıl içersinde tükenceği tahmin ediliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**