Dinozorların Kanadı Gerçekten İşe Yarıyor muydu?

Dinozorların Kanadı Gerçekten İşe Yarıyor muydu?

Yarasa benzeri kanada sahip iki dinozor türü biliniyor. Yarasalar uçuş bir konusunda baya becerikli memelilerdir. Acaba bu dinozor türleride b kadar becerikli miydi? Yeni yapılan çalışmayla bu dinozorların uçuş kabiliyetlerinin iyi olmadığı görüldü. Bu dinozorlar sahip oldukları kanatlar onlara ağaçlardan aşağıya inerken süzülmelerine yaradığı sonucu çıktı. 

Dinozorların Kanadı Gerçekten İşe Yarıyor muydu? / Ambopteryx longibrachium

Fosil kanıtlarına göre zar yapılı kanatların yerine tüy kaplı kanatların ortaya çıkmasın bir kaç milyon yıl sonraya denk geliyor. Tüy kaplı kanatların daha işlevli olmasından dolayı zamanla zar yapılı kanatlara üstün geldiği tahmin ediliyor.

Yi qi ve Ambopteryx longibrachium isimli bu zar yapılı dinozorların boyutları günümüz kargaları kadardı ve günümüzden 160 milyon yıl önce yaşamışlardı. 

Ambopteryx longibrachium

Scansoriopteryx dinozor grubu Tyrannosaurus rex gibi devlerden kuşların atası tetropod dinozorlar  grubuna ait. Bu grupta bilinen zar kanatlı sadece bu iki dinozor türü var. Bu çalışma kuşların uçuşunun evrimi niteliğinde önemli bilgiler sunuyor. 

Yi qi

Yi qi ve Ambopteryx longibrachium’un zar yapı ve kıkırdak dokularını inceleme isteyen bilim insanları, lazerli floresan görüntüleme teknolojisini kullandılar. Kanar açıklığı ve şekli, vücut ağırlık gibi değişik verileler incelenerek bu dinozorların nasıl uçtukları, süzüldükleri ve havalandıkları ile ilgili bir simülasyon geliştirdi. 

Yi qi

Bu iki dinozorun tüy kanatlı dinozorlara göre çok farklı bir yapıya sahip oldukları için zar ve tüy kanatın farklı ve birbirinden bağımsız olarak geliştiği ortaya çıkıyor. Örneğin Yi qi ve Ambopteryx longibrachium isimli dinozorların kanatları arasında uzun ayak kemiği ve zar yapıyı destekliysek olan bir bilek kemiği bulunuyor. Kuşlarda ise kanat parmak kemiklerine benzeyen uzun kemiklerden oluşuyor. Bir diğer önemli fark ise dinozorların göğsüne kuşlarda uçmak için kilit bir görev üstlenen kasların bağlandığı yerlere dair hiç bir kanıt olamamsıdır. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Dinozorlar Uçabiliyor mudu (Microraptor) ?

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Bir Dinozorda İlk Defa Kötü Huylu Kanser Tespit Edildi

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Uçlardaki Dinozor Türleri

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Dinozorlar ve Richard Owen

İlginizi çekebilecek bir video: 

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*