Doğadaki 5. Temel Kuvvet Bulunmuş Olabilir

Doğadaki 5. Temel Kuvvet Bulunmuş Olabilir

Bildiğimiz gibi doğada 4 temel kuvvet var. Bunlar kütle çekimi, elektromanyetizma, güçlü ve zayıf nükleer kuvvet… Maddeler de atom ve atomaltı parçacıklardan oluşuyor. Bu atom altı parçacıkların bazıları daha basit bileşenlere ayrılırken bazıları da hiçbir temel parçacığa ayrılmıyor. İşte bu daha basit parçalara ayrılmayan temel parçacıklardan biri de müonlar. Müonlar, ışınların atmosferimize çarptığında doğal yollarla meydana gelen ve elektrondan 200 kat ağır parçacıklardır.

Doğadaki 5. Temel Kuvvete İlgili “Güçlü Kanıtlar” Bulundu

Bilim insanları, yapılan bir deneyde küçük bir atom altı parçacığın bilinen fizik yasalarına uymadığını bildirdiler. Bu durumunun doğadaki 5. temel kuvvetin kanıtı olabileceğini söylüyor. ABD’nin Illinois eyaletindeki Batavia şehrinde, Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda (Fermilab) gerçekleştirilen “Muon g-2” isimli deneylerde atom altı parçacık olan müonların davranışı incelenerek fizikte yeni olayların işaretleri araştırılıyor. Fermilab, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda, “Muon g-2 deneyinin ilk sonuçlarının yeni fizik kanıtlarını güçlendirdiğini duyurmaktan heyecan duyuyoruz” açıklaması yaptı.

Araştırmayı yapan bilim insanları bu sonuçların evrenin doğasını ve evrimini açıklamada önem taşıyan ve henüz bilmediğimiz madde – enerji formlarını gösterdiğini belirtiyorlar. Eğer bu deneyler ispatlanırsa “fizik yasalarının tamamen değişebileceğini” de ekliyorlar. 

En İyi Teoriye Bile Uymayan Sonuçlar

Fermilab deneyinde, müonların 14 metrelik halka etrafına gönderilerek manyetik alana tabi tutuluyor. Standart Modele yani mevcut fizik yasalarına göre bu deneyde müonları belirli oranda titreşime sokmalıydı. Fakat müonların beklendiği gibi davranmadığı görüldü. 200 fizikçiden oluşan uluslar arası ekip bu durumun tamamen farklı yeni bir doğal kuvvetten kaynaklanabileceğin ifade etti. 

Kentucky Üniversitesi’nden fizikçi Renee Fatemi, “Bu, müonun en iyi teorimizde bile olmayan bir şeye duyarlı olduğunun güçlü bir kanıtıdır” dedi.

Doğadaki 5. Temel Kuvvet Bulunmuş Olabilir

Keşif duygusunun basın toplantısında, müon deneyinin önümüzdeki yıllarda toplaması beklenen toplam verilerin sadece yüzde altısını temsil ettiği belirtildi. Yani Muon g-2 deneyi sonuçları kesin değil. Fakat 5. Temel Kuvvet fikri evrende bazı bilinmeyenlere ışık tutabileceği düşünülüyor. Örneğin evrenin genişleme hızının artması bulunamayan gizemli karanlık enerji ile açıklanıyordu. Ancak bu durumun 5. bir temel kuvvetle ilişkili olabileceğini savunan bilim insanları da vardı.

Bazı fizikçilere göre bu deney “Karanlık madde nedir?”, “Karanlık Enerji var mıdır?”, “Evrende madde neden var?” gibi sorulara da cevap olabileceği düşünülüyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Tweetler:
Fermilab’ın Muon g-2 deneyinin ilk sonuçlarının yeni fizik kanıtlarını güçlendirdiğini duyurmaktan heyecan duyuyoruz!
Fermilab #gminus2 deneyi, ilk faaliyet yılı olan 2018’de, önceki tüm muon g-faktörü deneylerinin toplamından daha fazla veri topladı. İlk deneysel çalışma 8 milyardan fazla müonu topladı ve analiz etti.
Fermilab ve Brookhaven’ın birleşik sonuçları teori ile 4,2 sigma anlamlılıkta bir farklılık göstermektedir. Sonuçların istatistiksel bir dalgalanma olma ihtimali 40.000’de 1’dir. #gminus2 – Müonların Standart Model hesaplamasından saptığına dair güçlü kanıtlar, heyecan verici yeni fiziğe işaret edebilir. Müonlar, atom altı dünyaya açılan bir pencere görevi görür ve henüz keşfedilmemiş parçacıklar veya kuvvetlerle etkileşime girebilirler. #gminus2
Frankfurt Enstitüsü’nde fizikçi Sabine Hossenfelder: “Bu yeni fizik olabilir. Ama bunun için bahse girmem”.
Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*