Domuzdan İnsana Organ Nakli
New York’lu araştırmacılar, geçen ay beyin ölümü gerçekleşen iki kişiye domuz kalpleri naklettiler.
Açıklanan deneyler, bu yılın başlarında Maryland’de ölmekte olan bir adamı kurtarmak için bir domuzun kalbini kullanmaya yönelik tarihi ama başarısız bir girişimin ardından geldi. Bilim insanları bu çalışmanın yaşayan birisine bu nakli yapmadan önce iyi bir deneyim olduğu kanısındadır.
NYU Langone Health’deki operasyonları yöneten Dr. Nader Moazami, “Birincisinden o kadar çok şey öğrendik ki, ikincisi çok daha iyi,” dedi. Bilim insanları domuz kalbinin bir insan vücudunda atmaya başladığında ne kadar mutlu olduğunu açıkladılar.
Moazami’nin ekibi, kalp naklinin rutin olarak organ nakli nasıl yapılıyorsa onu taklit ettiklerini söylediler. Geçen aylarda iki kez, araştırmacılar genetiği değiştirilmiş domuzların bulunduğu bir tesise gittiler, gerekli kalpleri çıkardılar, buza koydular ve yüzlerce mil uçarak New York’a geri getirdiler.
Bilim adamlarının ksenotransplantasyon olarak adlandırdıkları hayvandan insana nakiller, insanların bağışıklık sistemleri neredeyse anında yabancı dokuya saldırdığı için, onlarca yıldır başarısızlıklarla sonuçlandı. Şimdi, domuzların genetiği değiştiriliyor, böylece organları daha insana benziyor – bir gün bağışlanan organ eksikliğini doldurmaya yardımcı olabilecekleri umudunu arttırıyor. Çoğu böbrek hastası olan 100.000′den fazla insan ulusal bir nakil için bekleme listesinde ve her yıl binlercesi sıraları gelmeden ölüyor.
Şimdiye kadarki en iddialı girişim, Ocak ayında Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki doktorların ölmekte olan 57 yaşındaki bir adama domuz kalbi nakletmeleriyle geldi. David Bennett iki ay hayatta kaldı, bu da ksenotransplantasyonun en azından mümkün olduğunu kanıtladı. Ancak ilk testler, organın bir hayvan virüsü barındırdığını gözden kaçırdı. Maryland araştırmacılarının yakın zamanda New England Journal of Medicine’de bildirdiğine göre, Bennett’in yeni kalbinin başarısız olmasına neyin sebep olduğu ve bu virüsün herhangi bir rol oynayıp oynamadığı hala bilinmiyor.
Aylar önce, NYU ekibi ve Birmingham’daki Alabama Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, vücutlarını bilim için bağışlamış olan merhumlarda domuz böbrek naklini ayrı ayrı test ediyorlardı.
Umutsuzca gönüllü olmak için çağrıda bulunan yaklaşık 50 kişiden oluşan bir listeye sahip olan Montgomery, “Bu bir defaya mahsus bir durum değil. Bu, bunun işe yaraması için neyin önemli olduğunu ve neyin önemli olmadığını öğrenmek için yıllarca sürecek” dedi.
FDA, bu tür çalışmalara izin verilip verilmeyeceğine ne kadar erken karar verebileceği daha belli değil. Son iki günlük halka açık bir toplantıda, ajansın bilimsel danışmanları, uzun bir soru listesine rağmen denemenin zamanının geldiğini söyledi. NYU organlarını tedarik eden Revivicor da dahil olmak üzere birçok biyoteknoloji şirketi domuzların en iyi nasıl değiştirileceğini içeren farklı seçenekler takip ettiğini belirtti.
Klinik bir denemede ilk önce hangi organın deneneceği bile belli değil. Yine de FDA danışmanlarından bazıları, kalple başlamanın daha iyi olabileceğini söyledi. Ölen insanlarda domuz böbrekleriyle yapılan deneyler, organların idrar ürettiğini gösterdi. Ancak hala bilinmeyen, domuz böbreklerinin başka bir önemli işi – ilaç işleme – insan böbreklerinin yaptığı gibi yapıp yapmadığı.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın