Dopamin Fazlalığı Nedir?
Dopamin vücudumuzda doğal olarak üretilen, yaptığımız işlerden zevk almamızı sağlayan bir çeşit kimyasal. Elbette her şeyin fazlasının zarar olduğunu biliyoruz. Dopaminin de fazlası bize ciddi anlamda hem fiziksel hem de kimyasal olarak zarar veriyor. Peki bu dopamin nasıl oluyorda bizim hayattan zevk almamızı sağlarken bir anda tüm hayat sevincimizi elimizden alıyor?
Sevdiklerimize sarılarak, istediğimiz kitapları okuyarak, alışverişe çıkarak ve arkadaşlarımızla birlikte vakit geçirirken vücudumuz salgılar. Bu bulunduğumuz ortamdan zevk almamızı ve mutlu olmamızı sağlar fakat bilgisayarın başına oturup çeşitli oyunlar oynamaya ya da sosyal medyada gezinmeye başladığımız anda işler değişir. Vücudumuzda orantısız olarak dopamin salınımı artar ve bir süre sonra ise beynimiz dopamin toleransı geliştirir. Böylece bağımlılık başlamış olur. Biz bilgisayar başında saatlerce oyun oynadıktan sonra vücudumuz daha fazla dopamin istemeye başlar. O istedikçe biz çoğu zaman karşı koyamayız ve ona istediğini vermek zorunda kalırız.
Bu olayı araştırmak isteyen bilim insanları bir deney yapmışlar. Deneyde bir fareye haz verici düşük dozlu elektrik şoku verilmiş. Bir süre sonra fare kafesinde hoşlanmamasına rağmen sürekli bu elektrik şokunu aktive etmek istemeye başlamış. Aradan geçen bir kaç gün sonunda fare yemek yemeyi unutmuş ve açlıktan ölmüş. Şu anda da bir çok insan oyun, sosyal medya, internet vb. Dopaminsalınımı çok artıran faaliyetlerden kurtulmak isteyip vazgeçemediklerini söylüyor. Hatta bazı insanlar hayatlarının ciddi anlamda sıkıntıya girdiğini, faturalarını ya da kiralarını bile ödemeyi unuttuklarını belirtiyor.
Bilim insanları bu deney neticesinde dopaminsalınımı azaltmak için çeşitli çalışmalar yaptılar ve en uygun yöntem olarak şu anda da herkesçe bilinen dopamin detoksu yöntemini önerdiler. Bir süre size yoğun bir şekilde haz veren şeyleri ertelerseniz beyniniz eskisi kadar o şeyi istememeye başlar ve toleransınız yavaş yavaş düşmeye başlar.
Eğer sizlerde kapanma dönemlerinde kendinizi internet, sosyal medya, oyun vb. yoğun dopamin salgılatıcı faaliyetlerden arındırmak istiyorsanız size en uygun dopamindetoksu yöntemini araştırıp uygulamanızı tavsiye ederim.
Yazan: Elif Eylül ÇELİK
Bir yanıt bırakın