Down Sendromumlular Neden Daha Az Hasta Olur Ama Ağır Geçirir?

Down Sendromumlular Neden Daha Az Hasta Olur Ama Ağır Geçirir?

Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur.

Down Sendromumlular Neden Daha Az Hasta Olur Ama Ağır Geçirir?

Down sendromuna (DS) tipik olarak 21. kromozomun üçlenmesi neden olur. Fenotipik olarak DS, gelişimsel, nörobilişsel ve bağışıklık özellikleri gösterir. Epidemiyolojik olarak, DS’li bireylerde daha az viral enfeksiyon görülür, ancak bu enfeksiyonlara yakalandıklarında bu enfeksiyonlar daha ciddi hastalığa yol açar. 

Güçlü antiviral sitokin tip I İnterferon (IFN-I) reseptör alt birimleri IFNAR1 ve IFNAR2, 21. kromozomda bulunur. İnterferonlar (IFN’ler), antiviral bağışıklığın merkezinde yer alır. IFN’ler vücut hücrelerinin çoğunluğunca sentezlenen ve bakterilere, parazitlere, virüslere ve urlara karşı etki gösteren bir proteindir.

Down Sendromumlular Neden Daha Az Hasta Olur Ama Ağır Geçirir?

Artan IFNAR1/2 ekspresyonu başlangıçta IFN-I’e aşırı duyarlılığa neden olurken, aşırı negatif geri bildirimi de tetikliyor. Bu olay sonraki IFN-I uyaranlarına hipo-yanıta ve kontrol hücrelerine kıyasla DS’de bunun ardından gelen bir viral duyarlılığa yol açtı. IFNAR2 ekspresyonunun yukarı regülasyonu, DS IFN-I dinamiklerini trizomi 21’den bağımsız olarak fenokopiledi (Bir fenotip, organizmanın fenotipinin genetik faktörler tarafından belirlenen bir fenotiple eşleşmesi için çevresel koşulların neden olduğu bir fenotip varyasyonudur.).

Bulgularımız, DS’de IFN-I’e hiper- ve hipo-tepki salınımlarını ortaya çıkararak, bireyleri hem daha düşük viral hastalık insidansına hem de enfeksiyonla ilişkili morbidite (hastalık hali ) ve mortalitede (ölüm) artışa yatkın hale getirir.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*