Drone’lar İnsan Çığlıklarını Diğer Seslerden Artık Ayırt Edebiliyorlar
Araştırmacılar, doğal bir felaketten, herhangi bir kazadan veya bir cinayet anında insan sesini algılayıp kişinin yerini saptayabilecekleri droneların üzerinde bulunacak bir akustik sistem geliştirdiler. Bu sistemle acil durum ekiplerinin zamandan tasarruf edeceği ve kurbanın en az hasarı alması sağlanmaktadır. Bu sistem, diğer tehlike belirtilerini dinleyerek insan çığlığını algılayıp insanları bulmak için tasarlanmış bir drone prototipidir. Almanya’nin Fraunhofer FKIE Enstitüsündeki mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Bu enstitüdeki önemli mühendislerden biri olan Macarena Varela, ASA’nın (Acoustical Society of Amerika) 8-10 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen 180. Toplantısında kaydedilen ilerlemeyi anlatmıştır.
Bir bilim kurgu filminde insan arayan droneları hayal etmek korkutucu olsa da Varela, cihazın deprem, kasırga ve orman yangınları gibi afet sonrası senaryolar için ideal olacağını söylüyor. Kurtarma ekiplerinin ulaşmakta zorluk çektiği bir alanın üzerinde gezinerek insanların nerede sıkışıp kalabileceğini tam olarak belirleyebileceklerini de eklemiştir. Ayrıca projenin devam eden bir proje olduğunu ve bu nedenle hala pek çok testlerin yapıldığını belirtmiştir. Crow’s Nest Array adı verilen mikrofon dizisi, hüzme oluşturma gibi gelişmiş dizi işleme teknikleriyle birleştirilmiştir.
Drone’lara yerleştirilen mikrofonların sayısı ve dağılımı, dinleme yetenekleri üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Varela, çevresel gürültülerin de mikrofonların etkinliğinde rol oynayabileceğini söylemiştir. Rüzgar sesi, aşırı yüksek helikopter gürültüsü, kara araçlarının sesleri veya yardım isterken dikkat çekmek için kullanılan çığlık, alkış, tekme gibi seslere de dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. FKIE’deki mühendisler, konsept drone’larını oluştururken bu durumları da dikkate almışlardır. Ayrıca droneların veri tabanlarına bu durumları öğretebilmek adına “dürtüsel” insan seslerinden oluşan bir veri tabanına ihtiyaçları vardı. Bu yüzden kendilerini çığlık atarak, hafifçe vurarak ve başı dertte olan insanların işareti olabilecek başka sesler çıkararak kaydettiler. Ardından ortak “verileri” bulmak için her bir ses frekansını analiz ettiler ve bunları yapay zeka yazılımını eğitmek için kullanmışlardır. Ayrıca Varela, drone rotorları ve diğer çevresel seslerin yarattığı gürültüyü filtrelemek için de çalıştıklarını söyledi.
Varela, bir depremden veya çökmüş bir binada enkaz altında kalmış olabilecek hayatta kalanların seslerini duyarak hayat kurtaran dinleme dronelarının hayalini kuruyor. Attığı adımlarla da hayaline yaklaşmaktadır.
İnsansız hava araçları veya dronelar afet ve kazalar meydana geldiğinde arama-kurtarma görevlerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Çoğu zaman hasarların görüntülerini alırlarken, vücut ısısını tarayabilmekte veya insanlara tıbbi malzeme sevki yapabilmektedirler. Ancak araştırmacılar bu araçları daha fazla geliştirmek için çalışmalara devam etmektedirler. Washington Üniversitesi, felaketten kurtulanları bulmak için kokuları kullanacak bir insansız hava araçları geliştirirken, Aerospace Corporation, köpekleri görsel olarak tanımlayabilen ve konumlarını kurtarma ekipleriyle paylaşabilen dronlar üzerinde çalışmaktadırlar. Hatta Zürih Üniversitesi, uçuşun ortasında garip şekilli yarıklara uyacak şekilde şeklini değiştirebilen bir drone geliştirmiştir. Kısacası drone ve insansız hava araçlarının işlevleri de gelişmeye devam etmektedir.
Yazan: Melisa ACAR
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın