Dubai Kentinde Ulusal Meteoroloji Merkezi Yapay Yağmur Üretti

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Kentinde Ulusal Meteoroloji Merkezi Yapay Yağmur Üretti

Dünya’nın en kurak ülkeleri arasında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri bu kez yapay yağmuru ile gündemde, 2017’de başlayan ve ülkede yağmur üretmek için devam eden 1,5 milyon dolarlık bir projenin parçası olan suni yağmur da karayolunda ki araçların önlerini görmekte zorlandığı görüldü.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Kentinde Ulusal Meteoroloji Merkezi Yapay Yağmur Üretti

Bulut tohumlama olarak bilinenen bu yöntem, drone ile verilen elektriğin sonucunda bulutlarda ki su damlacıklarının birleşerek yağış oluşturulması sağlanıyor ve İngilterede ki Reading Üniversİtesinde uzmanlarla işbirliği ile yürütülüyor.

İnsanoğlu hava olaylarını kendi lehine çevirmeye her dönem ilgi duymuştur. İlk olarak Vincent Schaefer ve Living Langmuir adlı kişiler 1940’lı yılların sonuna kadar bulutları tohumlamak için uçaktan kuru buz (katı CO2) parçaları attılar.  1947′ de Bernard Vonnegud adlı bilim insanı ise gümüş iyodürü bulut tohumlama işleminde kullandı. Gümüş iyodür, buz kristale benzer bir kristal yapısına sahip olduğu için  -4c  ve daha düşük sıcaklıklarda etkili bir buz çekirdeği olarak hizmet eder. Gümüş iyodür kullanmak kuru buzdan daha kolaydır. Çünkü bir uçağın kanadından çıkan veya yer yüzeyinde ki kaynaklardan çıkan yanıcı maddelerden buluta taşınabilir. Diğer maddeler örneğin; karışan iyodür ve bakır sülfür de etkili bir buz çekirdeği olmasına rağmen gümüş iyodür bulut tohumlama işleminde en yaygın olarak kullanılmaktadır.

Peki Bulutlarda Yağmur Damlaları Nasıl Oluşuyor;

Bergeros – Findeisen teorisine göre şekillenmiş, bu teoriye göre buz kristalleri olmadan yağış olmaz ancak daha sonra yapılan araştırmalar bazı bulutlarda buz kristalleri olmadanda yağış meydana geldiğini ortaya koymuş . Bu tip yağışlar daha çok okyanus üzerinde oluşan küme tipi bulutlarda meydana gelmektedir.

Bergeron ve Findesien buz kristallerinin yağış etkilerini şöyle açıklamışlar;

İçinde buz bulunan birde su bulunan ayrı iki ortam düşünelim her iki ortamda ortam  sıcaklığı aynı olsun, buzun buhar basıncı suyun buhar basıncından daha azdır. Aynı ortamda su ve buz bulunması durumunda buza göre hava nemi % 100 doymuş iken, suya göre doymamıştır.

Bunun bir neticesi olarak su için yoğunlaşma hemen başlamamasına rağmen buz kristalleri büyümeye devam eder. Büyümeye devam ettikçe bulut damlaları buharlaşmaya başlar. Böylece büyüyen kristaller aşağı düşmeye başlar. Düşerken diğerleriyle birleşerek daha irir bir hal alır. Eğer düşme esnasında bulutların altında ki hava buzu eritecek kada ılıksa yağmur, ılık değilse dolu veya kar olarak yeryüzüne düşer….

Yazan: Damla Buket TAŞ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Damla Buket Taş (Gümüş Yazar) hakkında 47 makale
Marmara Üniversitesi - Anadolu Üniversitesi Maliye

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*