Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, en az 70 potansiyel koronavirüs aşısı şu anda geliştirilmekte, 3 çalışmada ise klinik çalışmalar başlamış durumda.
DSÖ, 11 Nisan’da, koronavirüsü durdurabilecek aşılar yapan çok sayıda şirketi gösteren güncellenmiş bir listesini yayınladı.Araştırmacılar aşı geliştirmek için yarışken koronavirüs ise yayılmaya devam ediyor.An itibari ile Koronavirüs 2 milyondan fazla insanı enfekte etti. Dünya çapında ise 156.000’den fazla insanın ölümüne sebep oldu.
Aşı geliştirme çabaları, ilaç devlerinden küçük biyoteknoloji şirketlerinden akademik merkezlere ve kar amacı gütmeyen gruplara kadar bir dizi kuruluşu içermektedir. Yeni bir aşı geliştirmek tipik olarak pahalı, karmaşık ve uzun bir süreçtir ve bir aşının güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için yüz milyonlarca dolar ve yıllarca test gerektirir.
Covid-19 pandemisi, SARS ve MERS salgınlarından sonra 21. yüzyılın üçüncü koronavirüs salgını olmakla beraber koronavirüsler için hala onaylanmış aşı bulunmamaktadır.
Çinli biyoteknoloji şirketi CanSino, deneysel aşısı için insan denemelerinin ikinci aşaması üzerinde çalışıyor, ABD merkezli biyoteknoloji girişimleri olan Inovio Pharmaceuticals ve Moderna, insan testlerine başladı.
Johnson & Johnson ve Sanofi gibi büyük şirketler de aşı geliştirmek için çalışmaları hızlandırmış durumdalar.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Anthony Fauci, ABD’nin hala bir koronavirüs aşısı görmekten en az 12 ila 18 ay uzakta olduğunu ve bazı uzmanların bu son tarihe ulaşmaya çalışmanın bile riskli bir plan olduğu konusunda uyardığını söyledi.
Özgün Çeviri: Şinasi Aygün
Bir yanıt bırakın