Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) Neden Sonuç Vermiyor?

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) Neden Sonuç Vermiyor?

1960’da Amerikalı astronom Frank Drake bir radyo teleskobu ile Dünya’ya görece yakın Güneş benzeri 2 yıldızı izlemeye başlamıştı. Amacı bu yıldızların yörüngesinde dolanan gezegenlerde yaşam formu tarafından üretilmiş bir sinyal tespit etmekti. Bu çaba sonuç vermese de Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) 60 yıldır devam ediyor.

“İki olasılık var: Ya evrende yalnızız, ya da evrende yalnız değiliz. İki olasılık da eşit derecede ürkütücü.” – Arthur C. Clarke

Peki Neden Hala Bir İz Yok?

Belki de uçsuz bucaksız evrende yalnızızdır. Ama diğer açıdan da 100 milyarlarca galakside 100 milyarlarca yıldızlarda dolanan gezegenleri düşününce evrenin bir yerinde daha yaşamın başlamamış olması imkansızda daha yakın.

Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek, okyanustan sadece bir bardak su alıp ve bu suya bakıp balinalar yok demekle aynı şey.” -Carl Sagan

ABD SETI Enstitüsü kurucularından Jill Tarter, evreni henüz yeterli orana dinlemediğimizi ve Dünya dışı akıllı yaşamın olmadığını söylemek için çok fazla erken olduğunu söylüyor.

Araştırmada üretilmiş sinyalleri yakalamak için; ışık, radyo dalgaları, gama ışınları gibi her tür elektromanyetik sinyal inceleniyor. Çalışmalar 60 yıl içeresinde gelişmiş ve hızlanmış olsa da henüz Dünya dışından akıllı yaşam ile ilgili bir iz yok.

Bir gün bu sinyal tespit edilse de bu canlılar ile iletişim kurmak çok daha zor bir süreç. Örneğin komşu yıldızımız Proxima Centauri bizden 4 ışık yıllından daha uzakta. O yüzden daha uzak mesafeleri düşünürsek bu mesafelerde keşfedilecek canlılar ile iletişim kurmak şu an mümkün gözükmüyor.

Pek Ya Onların Bizi Keşfetme İhtimali Var mı?

ABD’deki Cornell Üniversite’nden Lisa Kaltenegger ve çalışma arkadaşları, en uzak 300 ışıl yılı uzaklıkta, Dünya’yı 5 bin yıl önce ve 5 bin yıl sonra keşfedebilecek 2 binden fazla sistem tespit etti. Bu listede, yüzeyde sıvı halde su bulundurabilecek sıcaklıkta olanlar, radyo dalgalarını alabilecek mesafede olanlar ve yaşama uygun “Goldilocks Bölgesi”nde yedi yıldız bulunuyor. NASA 2021 yılında SETI araştırmaları için bu listedeki yerlere yönelik çalışmaları artırıldığını duyurdu.

Peki Sizce Yalnız mıyız?

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*