Dünya’nın Dönüşü Eskisinden Daha Hızlı! (Günler Kısaltılabilir)

Dünya’nın Dönüşü Eskisinden Daha Hızlı!

Atom saatlerinin gelişimiyle birlikte insanlar 1960`lı yıllardan beri Dünya’nın dönüşünün hassas ölçümlerini yapıyorlar. Ve son yıllarda yapılan ölçümler Dünya’nın kendi etrafında dönüşünün hızlandığını gösteriyor. Bu konu bilim insanlarını “negatif artık saniyeyi” tartışmaya itiyor.

Dünya’nın Dönüşü Eskisinden Daha Hızlı! (Günler Kısaltılabilir)

Dünya’nın Hızlanması

İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında zaman 24 saatlik döngüye göre düzenlenmiştir. Bu döngü dünyanın kendi etrafında dönüşüne göre belirlenen bir döngüdür. Bu standart haline gelmiş bir ölçüttür. Fakat birkaç on yıl önce keşfedilen atom saatleri, bilim insanlarının bu konuda daha hassas ölçümler yapmasına izin verdi. Bu ölçümler gezegenimizin dönüş hızının düşündüğümüzden çok daha değişken olduğunu ortaya çıkardı. Genelde Dünya’nın dönme hızı yavaşladığından bunu artık saniye uygulaması ile çözüme kavuşturuyorlardı. Lakin geçtiğimiz yılda Dünya’nın son 50 yılda ölçülen en kısa günü 19 Temmuz 2020`de kaydedildi. Bu gün 24 saatten 1.4602 milisaniye daha hızlıydı.

Bu hızlanmanın sebebi bir çok faktör olabilir. Örnek verecek olursak: Ay’ın Dünya’dan uzaklaşması, deniz seviyelerinin değişmesi vs. Bunlar arasında bu olayı en çok etkileyenin Ay’ın Dünya’dan git gide uzaklaşması olduğu düşünülüyor.

Negatif Artık Saniye

Bı olay bilim insanlarını Dünya’mızın dönüşünün hızlanmasına bağlı olarak “negatif artık saniye” uygulamasının yapılıp yapılmaması gerektiğini tartışmaya itti. Çünkü bu hızlanmaya bağlı olarak 2021`de ortalama bir günün 0.5 milisaniye daha kısa olacağı tahmin ediliyor. Tabii ki bu günlük yaşantımızı, işe gidiş geliş saatlerimizi etkileyecek bir uygulama değil ancak yapılırsa uydu sistemleri, bilgisayar sistemleri gibi alanlarda büyük etkileri olabilir.

Ulusal Fizik Laboratuvarı’ndan üst düzey araştırmacı Peter Whibberley konuyla ilgili şu sözleri sarf etti, “Dünyanın şu anda son 50 yılda herhangi bir andan daha hızlı döndüğü kesinlikle doğru. Dünyanın dönüş hızı daha da artarsa, ‘negatif artık saniye’ uygulamasına ihtiyaç duymamız epey olası. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz çok erken.”.

Bu yıl gerçekleşmese bile önümüzdeki yıllarda büyük olasılıkla gerçekleşecek olayın ne gibi sonuçlara sebep olacağını, hayatlarımızı nasıl etkileyeceğini hep beraber göreceğiz. Sevgiyle ve bilimle kalın…

Yazan: Fatih AĞIRAKAR

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

1 geri izleme / bildirim

  1. Dünyanın hızı değişti mi? | Analiz Yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*