Dünyada İlk Defa Virüs Yiyen Canlı Bulundu!

Dünyada İlk Defa Virüs Yiyen Canlı Bulundu!

Bilim adamları ilk kez, özellikle virüs yiyen canlı olarak tek hücreli organizmalar buldular.

Virüslerin konakçı spektrumunda sadece insanlar değil, aynı zamanda diğer memeliler, omurgasızlar, mantarlar ve bitkiler, hatta bakterileri de bulunur.

Kısacası virüsler için, dünyadaki neredeyse tüm canlılar ve bölgeler yaşam alanıdır. Her şeyden önce SARS-CoV-2 tarafından bir kez daha anladık ki; Virüslerin yüksek uyum yetenekleri ve hızlı yayılabilmeleri, onları gezegenin en başarılı sakinleri yapmaktadır.

Her şeyden daha şaşırtıcı olan ise, pratik olarak virüslerin, dünyada sürekli olarak var olduklarını bilmemize rağmen, şimdiye kadar bilim insanları, virüslerle beslenen herhangi bir canlı bulamamıştı. 

Frontiers Mikrobiyoloji dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Ramunas Stepanauskas başkanlığındaki Maine’deki Bigelow Okyanus Bilimleri Laboratuvarı araştırmacıları ilk kez özellikle virüslerle beslenen bir protozoan buldular. 

Bu amaçla, bilim adamları İspanya’nın Akdeniz kıyısındaki ve kuzeybatı Atlantik’teki tek hücreli deniz organizmalarını incelediler ve yaklaşık 1.700 organizmanın DNA’sını sıraladılar. 

Tür ilişkisine ek olarak, tek hücreli organizmaların beslenme özelliklerini de belirlediler. Beklendiği gibi, örneklerin çoğunun besin zincirinde hem bakteriyel hem de viral genetik materyal bulunuyordu..

Tek hücreli koanoflagellatlar (fırfırlı kamçılılar) ve pikozoa gruplarından birçok organizma ise farklıydı. Onlarda şaşırtıcı bir şekilde sadece viral DNA bulunurken, olması gereken bakteri DNA’sı tespit edilemedi. Stepanauskas’a göre, “bu protist hücrelerin çoğu, geniş bir virüs yelpazesinin DNA’sını içeriyor fakat bakterileri içermiyordu.” 

Ayrıca denizde serbestçe yüzebilen en küçük organizmalar olan Picozoa, sadece üç mikrometre büyüklüğündedir ve hiç bakteri yiyemez. Bununla birlikte, çalışma verilerine göre, Picozoa virüsler için konakçı da değil.  Çünkü; Virüs DNA’sının büyük bir kısmı zaten bakterileri enfekte eden virüslerden gelir.

Bu durumda gıda kaynağı olarak virüsleri yiyor olmaları, araştırmacılara göre geriye kalan tek açıklama. Kısacası, choanoflagellates ve picozoa gerçek virüs yiyicileridir. 

Stepanauskas, özellikle gıda olarak virüsleri kullanan ilk canlıların keşfine şaşırıyor, “çünkü bu sonuç, virüslerin ve protistlerin deniz besin ağındaki rolü hakkındaki ortak fikirlerle çelişiyor.”

Bu keşfin virüs salgınlarında ne kadar ve nasıl işimize yarayacağı ise, gelecek araştırma konusu olarak bilim insanlarının çalışma programında yerini şimdiden aldı.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1422 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*