Dünyada Yaşam Olmayan Yerler Var mı?
Dünya, üzerinde yaşamı olduğunu bildiğimiz tek gezegendir. İster buzullar da ister en kuru çöllerde olsun, dünyanın her yerinde yaşayan canlılar var gibi görünüyor.
Bu durum, dünyanın herhangi bir yerinde yaşamdan tamamen yoksun bir yer olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Bilim insanları, en inatçı bakterilerin bile canlı çeşitliliği dolu olan gezegenimizde yaşayamayacağı bir yerin olup olmadığı araştırmasına girişti.
Sonuçta, araştırmacılar şimdiye kadar sadece iki “ölü yer” buldular ve sonuçlardan kendileri bile hâlâ tam emin değiller.
1) Etiyopya Danakil Bölgesindeki, Dallol Göleti
Aşırı ekşi, tuzlu ve sıcak: Etiyopya’daki Dallol havuzlarında mikroplar bile yaşayamaz. Gezegenimizde yaşam her yerde mevcuttur.
Gezegenimizde yaşam her yerde mevcuttur. İster sıcak, kuru çöl kumunda, ister kutup bölgelerinin buz gibi soğuk buzullarda ve buzul altı göllerinde, ister dağların yükseklerinde isterse Mariana Çukuru’nun dibinde olsun, canlı organizmalar çok uzak her yerde tespit edildi. Zehirli volkanik gazlarda, asidik ve ağır metal içeren sularda veya kilometrelerce derinlikteki kayalarda bile bakteri veya daha ilkel arkeler hâlâ mevcut.
Birkaç yıl önce, Paris-Saclay Üniversitesi’nden Jodie Belilla ve ekibi, dünyevi yaşamın olmadığı bir yer ararken, dünyadaki en uç noktalardan biri olan bir yeri araştırdı: Etiyopya Danakil Depresyonundaki Dallol havuzları. Volkanik kaynaklar ve gazlarla şekillenen bu havuzlar bazen 100 santigrat derecenin üzerinde, son derece asidiktir ve yüzde 70’e varan tuz içeriğine sahip. Araştırma ekibi, böylesi bir düşmanca koşulların kombinasyonunun uyarlanabilir mikropları bile alt edebileceğine inanıyor.
Bilim insanları, sıcak havuzlardan alınan su örneklerini mikroskoplar, kimyasal analizler ve genetik testler ile inceleyerek durumun böyle olup olmadığını kontrol etti. Aslında, yoğun bir araştırmaya rağmen aktif yaşama dair hiçbir kanıt bulamadılar. Ekip, “Sonuçlarımız, tuzlu, sıcak ve hiper asidik havuzlarda ve araştırılan bölgedeki magnezyum açısından zengin tuz göllerinde aktif mikrobiyal yaşam olmadığını kuvvetle gösteriyor” dedi. Bu durum, yaşam dostu olan dünya üzerinde ölü, tamamen steril yerler olduğunu ve en zorlu ekstremofillerin bile artık tahammül edemediği çevresel koşulların dünyamızda bile olabileceğini doğruluyor.
2) Antarktika’daki, Beardmore Buzulu
Colorado Üniversitesi’nden Nicholas Dragone liderliğindeki bir araştırma ekibi, hayatın olmadığı ikinci bir yer keşfetti. Bu yer kelimenin tam anlamıyla dünyanın sonunda yani Antarktika ‘da. Orada, Doğu Antarktika’daki bir dağ silsilesi olan Shackleton Sıradağları’ndaki buzsuz topraklardan örnekler aldılar. Oradaki toprak çok tuzlu, neredeyse hiç organik madde içermez ve on ila iki milyon yıldır kurudur.
Buzlu dağların alt katmanlarında toprakta hala mikroplar bulunurken, araştırma ekibi deniz seviyesinden yaklaşık 2.221 metre yükseklikte aktif yaşam izine artık rastlanmadığını gösterdi. Bu araştırmada genetik testler mikroorganizmalardan herhangi bir DNA ortaya çıkarmadı ve canlı hücrelerin tipik metabolik ürünleri için yapılan kimyasal testler de başarılı olmadı.
Dragone ve ekibi, “Bu iki bölgede, hangi yöntemi kullanırsak kullanalım herhangi bir mikroorganizma tespit edemedik. Kısır veya ölü toprak bulduğumuzu söylemiyoruz. Ancak mikropları veya içlerindeki mikrobiyal aktiviteyi tespit edemememiz, aslında bu toprak yüzeylerinin mikroorganizmaların yaşamı ve aktivitesi için sınır koşullar teşkil ettiğini gösteriyor.”
Bu bilgiler, sadece dünyadaki yaşam bilgimiz için değil, uzayda yaşam arayışımız için de önemlidir. Çünkü şu ana kadar bazı ötegezegenlerde, hatta Mars’ın tuzlu sularında veya Jüpiter’in uydusu Europa’nın buzulaltı okyanusunda dünya dışı yaşam formlarının bulunup bulunmayacağı belli değil. Şimdiye kadar, yaşam koşulları için ana koşullardan biri, sıvı suyun varlığı ve buna karşılık gelen sıcaklıklar olmuştu.
Ancak Dallol havuzları, sıvı suyun bile belirli koşullar altında yaşama düşman olabileceğini kanıtlıyor. Ve Antarktika Dağları’nın donmuş toprakları, diğer aşırı soğuk ve kuraklığın da yaşam için özellikle uygun olmadığını gösteriyor. Bilim inanları, “Bu nedenle, benzer şekilde aşırı ortamlarda dünya dışı yaşamın olabileceğini beklemiyoruz.” dedi.
Çeviri: İ. Kaya
Bir yanıt bırakın