
Dünyadaki Tüm Habitatlar Haritalandı
Dünya genelinde yoğun tarım ve yapılaşma iklim değişikliği ile daha fazla yaşam alanı bozuluyor. Doğayı ve tür çeşitliliğini koruyabilmek için bunların öğrenilmesi gerekiyor. Uluslararası araştırma ekibi yaşam allanlarının daha iyi korunması için dünya genelindeki yaşam alanlarının çeşitliliğini sınıflandırdı.
Dünya, derin denizlerden, mercan resiflerine, tropikal ormanlardan, çöllere, buzullardan yeraltı sularına kadar çok çeşitli habitatlara sahip. Üstelik bu habitatların ne kadarının tehdit altında olduğu tam bilinmiyor. Bunun nedeni en yüksek dağlardan, en derin okyanuslara kadar tüm habitatların çeşitliliğinin aynı zamanda ele alınmasının zor olmasıdır.
New South Wales Üniversitesi’nden David Keith ve çalışma arkadaşları, bir kaç yıl süren çalışma ile dünya genelindeki habitatlar için bir katalog oluşurdu. Habitatlar en önemli özelliklerine ve süreçlere dayalı olarak hiyerarşik bir sırada yer alıyor. Örneğin, bataklıklar çok yüksek yeraltı su seviyesi, besin maddesi kıtlığı ve buna birlikte ağaç eksikliğiyle tanımlanıyor.

Bu şekilde 10 “zengin”(örneğin tatlı su), 25 “ekosistem” (örneğin kıyılar, göller, tropikal ve subtropikal ormanlar), ve “ekosisteminin işlevsel grupları” (örneğin ormanlar, çayırlar, yeraltı suları, akarsular) gibi sınıflandırma yapıldı. Araştırmacılar bu tür tipolojinin türleri korumak için önemli olduğunu belirtiyorlar. Çünkü bir türün ne kadar tehlikede olduğunu bilmek ve önlemler alabilmek için yaşam alanlarının ne durumda olduğunu bilmek gerekir. Bu şekilde ancak kırmızı liste hazırlanabilir.
Bilim insanları koruma alanlarının 2030 yılında %30 oranında artırılmasını ve bu sayede biyoçeşitliliğin korunabileceğini vurguluyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın