Dünyamız Yanıyor!!! Peki Biz Ne Yapabiliriz?

Dünyamız Yanıyor!!! Peki Biz Ne Yapabiliriz?

Dünya küresel ısınmanın da etkisiyle yangınlarla cebelleşiyor. Geçtiğimiz yıl Avustralya, California ve Amazonda meydana gelen yangınlar yerini Türkiye, Yunanistan ve Afrikadaki yeni yangınlara bıraktı. Peki bu yangınların sebebi nedir gelin bir bakalım. Yangınlar basit olarak ısı, madde ve oksijenin olduğu ortamlarda olabilir. Bu üçünden birinin olmadığı bir ortamda yangın çıkamaz. Yangın çıkmasının en önemli sebebi sigaradır. Bina içinde fırın, ütü gibi ısı veren cihazlar, doğada ise sönmemiş izmaritler ve büyüteç görevi gören pet şişeler ve cam şişeler küresel ısınma ile beraber yüzey sıcaklığının da atmasıyla yüksek oranla yangın sebebidir.

 Orman yangınlarında 112 ve 177’yi arayarak Binalardaki yangınlarda ise 112 veya 110’u arayarak itfaiye çağırabilirsiniz. Bina içinde bir yangına yakalanırsanız ilk önce yangın alarmını çalıştırmalı eğer yangın alarmı yok ise bağırarak binadaki diğer insanların da yangını öğrenmesini sağlamalısınız.  çıktığınız kapıları kesinlikle kilitlememelisiniz arkanızdan gelecek insanlar da olabilir. Eğer duman etrafınızı kaplamış ise emekleyerek tahliyenizi sağlamalısınız. Ağzınızı ve burnunuzu ıslak bir bez veya mendil ile kapatmalısınız. Eğer yangın sizi sararsa üzerinize bir battaniye alıp yerde yuvarlanmalısınız. Camları açın ve eğer tahliye olamıyorsanız camlara yakın durmaya çalışın. Isının 3 çeşit yayılma çeşidi vardır. İletim (kondüksiyon), taşınım (konveksiyon) ve ışınım (radyasyon). İletim maddenin bir tarafından diğer tarafına ısının iletilmesidir.

Dünyamız Yanıyor!!! Peki Biz Ne Yapabiliriz?

Taşınım ısının sıvılar ve gazlar içinde akışıdır. Işınım ise fotonlar yardımı ile ısının iletimidir. Güneş de dünyamızı böyle ısıtır. Yangınlara gelecek olursak A, B, C, D ve F tipi olmak üzere 5 çeşit  yangın tipi vardır. A tipi yangınlar yandığında kül bırakan yangınlardır. Söndürmek için kuru kimyasal toz ve köpük kullanılır. B tipi yangınlar yanıcı sıvı yangınlarıdır. Söndürmek için köpük, kuru kimyevi toz ve gazlı söndürme maddeleri kullanılır. C tipi yangınlar elektrik ve gaz yangınlarıdır.

Söndürmek için ise öncelikle elektrik akımı kesilmeli ardından kuru kimyevi toz ve gazlı söndürücüler kullanılmalıdır. D tipi yangınlar  yanıcı metal yangınlarıdır. Söndürmek prensibi boğmadır. Söndürmek için özel d tipi söndürme tozları kullanılır. D tozu bulunamazsa kuru kum ile üzeri örtülmelidir. F sınıfı yangınlar ise pişirme yağları ve yağ yangınlarıdır. Söndürmek için özel sulu kimyasal söndürücüler ve kuru kimyevi toz ile söndürülür.

Yazan: Arda KÖROĞLU

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*