Dünyanın Dört Bir Yanındaki Kıyı Şehirleri Batıyor

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Kıyı Şehirleri Batıyor

Çökme, kıyı şeritlerini yükselen denizlere karşı daha da savunmasız hale getiriyor.

Manila, Filipinler
Filipinler’deki Manila, bazı bölgelerin yılda 1,5 santimetreye kadar azalmasıyla, gezegendeki en hızlı batan şehirler arasında yer alıyor. MATTEO COLOMBO/DİGİTALVİSİON/GETTY IMAGES

Uydu gözlemleri, dünyanın dört bir yanındaki kıyı şehirlerinin yılda ortalama olarak birkaç santimetreye kadar battığını ortaya koyuyor. 16 Nisan Jeofizik Araştırma Mektuplarında, araştırmacıların bildirdiğine göre, çöken kara ve yükselen denizlerin bir iki yumruğu, bu kıyı bölgelerinin önceden düşünülenden daha fazla sel riski altında olduğu anlamına geliyor .

Narragansett’teki Rhode Island Üniversitesi’nde bir dünya bilimcisi olan Matt Wei ve meslektaşları, altı kıtada 99 kıyı şehrini inceledi. “Nüfus ve coğrafi konumu dengelemeye çalıştık” diyor. Daha önce şehirlerdeki çökme ölçülürken, daha önceki araştırmalar yalnızca bir şehir veya bölgeye odaklanma eğilimindeydi. Wei, bu soruşturmanın farklı olduğunu söylüyor. “Küresel kapsama sahip verileri gerçekten ilk kullananlardan biri.”

Wei ve ekibi, bir çift Avrupa uydusu tarafından 2015’ten 2020’ye kadar yapılan gözlemlere güvendi. Gemideki aletler, mikrodalga sinyallerini Dünya’ya ışınlar ve ardından geri dönen dalgaları kaydeder. Ekip, yansıyan bu dalgaların zamanlamasını ve yoğunluğunu ölçerek yerin yüksekliğini milimetrik doğrulukla belirledi. Ve her uydu her 12 günde bir gezegenin aynı bölgesi üzerinde uçtuğu için, araştırmacılar yerin zaman içinde nasıl deforme olduğunu takip edebildiler.

En büyük çökme oranları yılda beş santimetreye kadar çoğunlukla Tianjin, Çin gibi Asya şehirlerinde; Karaçi, Pakistan ve Manila, Filipinler, ekip bulundu. Dahası, analiz edilen şehirlerin üçte biri veya 33’ü bazı yerlerde yılda bir santimetreden fazla batıyor.

Mexico City’deki Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde araştırmaya dahil olmayan bir dünya bilimcisi olan Darío Solano-Rojas, bunun endişe verici bir eğilim olduğunu söylüyor. Bu şehirler çifte darbeyle vuruluyor: Bir yandan iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyeleri yükselirken, bir yandan da karalar batıyor. Solano-Rojas, “Sorunun bu kısmını anlamak çok önemli” diyor.

Batan Şehirler

2015’ten 2020’ye kadar kıyı kentlerinde ve çevresinde elde edilen zemin yüksekliğinin uydu ölçümleri, birçoğunun ne kadar hızlı battığını ortaya koyuyor. Bu dördü gibi bazı şehirlerin bazı kısımlarında, zemin yılda 10 milimetreden fazla çöküyor. Negatif değerler yerin alçalması ve uydudan uzaklaşmasına karşılık gelirken, pozitif değerler yerin yükselmesine karşılık gelir. Ekler, çökmenin en fazla olduğu yerlerin uydu görüntülerini göstererek, bu alanların konut veya endüstriyel gelişime ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Macenta üçgenler ve daireler, analizde kullanılan Küresel Navigasyon Uydu Sistemi istasyonlarını işaretler.

Dört şehirde zemin seviyesinin değişme oranları

Dört kıyı kentinde zemin seviyesinin değişme oranları
P.-C. WU, M. WEİ VE S. D’HONDT/ JEOFİZİK ARAŞTIRMA MEKTUPLARI 2022

Wei ve meslektaşları, çökmenin büyük ölçüde insanlardan kaynaklandığını düşünüyor. Araştırmacılar, şehirlerde hızla batmakta olan bölgelerin Google Earth görüntülerine baktıklarında, ekip çoğunlukla konut veya ticari alanlar gördü. Ekip, bunun suçlunun yeraltı suyunun çıkarılması olduğuna dair bir ipucu olduğu sonucuna vardı. Akiferlerden su pompalandıkça peyzajlar çökme eğilimi gösterir.

Ama umutlu olmak için sebep var. Geçmişte, Şanghay ve Endonezya’nın Jakarta gibi şehirleri yılda ortalama 10 santimetreden fazla batıyordu. Ancak şimdi, muhtemelen yeraltı suyunun çıkarılmasını sınırlayan son hükümet düzenlemeleri nedeniyle, bu yerlerdeki çökme yavaşladı.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Referanslar

P.-C. Wu, M. Wei ve S. D’Hondt. InSAR tarafından tüm dünyada kıyı kentlerinde gözlemlenen çökme. Jeofizik Araştırma Mektupları. Cilt 49, 16 Nisan 2022, s. e2022GL098477. doi: 10.1029/2022GL098477.

HZ Abidin et al. Jakarta’nın (Endonezya) arazi çökmesi ve kentsel gelişme ile ilişkisi. Doğal Tehlikeler. Cilt 59, Aralık 2011, 1753. doi: 10.1007/s11069-011-9866-9.

Yan ve diğerleri. Kıyı kentlerinde arazi çökmesinin araştırılması, önlenmesi ve kontrolüne ilişkin ilerlemeler ve uygulamalar. Acta Geologica Sinica . Cilt 94, Şubat 2020, s. 162. doi: 10.1111/1755-6724.14403.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 158 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*