Dünya’nın En Büyük Bilimsel Telekominikasyon Sistemi: Deep Space Network

Fotoğraf: Doug Ellison- NASA Goldstone'daki bir anten.

Dünya’nın En Büyük Bilimsel Telekominikasyon Sistemi: Deep Space Network

Deep Space Network; Türkçe’ye direkt olarak çevirecek olursak Derin Uzay Ağı, dünyadaki en büyük ve en hassas biliimsel telekominikasyon sistemidir. Deep Space Network (DSN)  NASA’ya ait uluslararası devasa radyo antenleri dizisine verilen addır. Bu ağ NASA’nın uzay görevlerindeki uzay araçları ile iletişim kurmasını sağlar ve dolayısı ile gezegenlerarası uzay görevlerini ve Dünya yörüngesinde gerçekleşen görevleri destekler.

Fotoğraf: Doug Ellison- NASA Goldstone’daki bir anten.

Deep Space Network Nedir ve Hangi Amaçlar ile Kullanılır?

Deep Space Network NASA’ya ait olan ve temel olarak solar sistemi keşfetmek amacı ile uzayın derinliklerinde yolculuk yapan uzay araçlarıyla iletişim kurmak için kullanılan uluslararası ağ tesisleridir. Uzay keşiflerine gönderilen uzay araçları genellikle insansız uzay araçlarıdır. Dolayısıyla bu araçlarla iletişimi sağlayabilmek ve bu araçların farklı gezegenlerde ya da uzayda yaptığı keşiflerden topladığı bilgileri elde etmek o uzay görevi için büyük önem taşır. DSN, farklı görevlerdeki uzay araçlarından ve uydulardan gerekli bilgileri, fotoğrafları ve bilimsel bilgileri elde etme görevini üstlenmektedir.

Dünya’nın En Büyük Bilimsel Telekominikasyon Sistemi: Deep Space Network Fotoğraf: NASA

DSN iletişim kurmakta kullanılan büyük radyo antenlerinden oluşan bir telekominikasyon sistemi olsa da, aslında iletişimi sağlamanın yanında görevleri de vardır. DSN; uzay görevlerinde komut vermek, uzay araçlarının güvenliğini ve durumunu kontrol edip görüntülemek amaçları ile de kullanılmaktadır.

DSN aracılığı ile uzay araçlarına komut verilebilir, uzay araçlarının hızı ve konumu tespit edilebilir, bilimsel veri toplanabilir. Bunların yanı sıra DSN, radyo dalgalarındaki değişimleri ölçmek ve deneysel veri toplamak amacı ile de kullanılmaktadır.

Deep Space Network Nasıl Yönetilir?

DSN, NASA’nın diğer robotik uzay görevlerini de işletip yöneten Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından yönetilmektedir. DSN 3 farklı lokasyonda kurulu olan tesislerdeki antenlerden oluşmaktadır. Bu 3 tesis; Amerika Kaliforniya’da bulunan Goldstone Derin Uzay İletişim Kompleksi, İspanya Madrid’de bulunan Madrid Derin Uzay İletişim Kompleksi ve Avustralya Kanberra’da bulunan Kanberra Derin Uzay İletişim Kompleksi’nde bulunmaktadır. Her komplekste uzak mesafedeki zayıf radyo sinyallerini dahi algılayabilecek kapasitedeki parabolik antenler ve en az dört anten istasyonu bulunmaktadır.

Bu antenler bu konumlara yaklaşık 120 derecelik açılarla yerleştirilmiştir. Antenlerin özellikle bu lokasyonlarda kurulmasının nedeni ise Dünya’nın dönmesiyle uzay araçlarıyla ve uydularla iletişimin kopmasını engellemek ve sürekli iletişimi devam ettirmektir. Böylelikle Dünya döndükçe sabit bir konumdaki uydu ile sürekli iletişim sağlanmış olur. Benzer şekilde bir DSN bölgesinin dışına çıkan uzay aracının sinyalini diğer bir DSN bölgesindeki antenler almış olur ve iletişimin kopmasının önüne geçilir.

Fotoğraf: North Western University, Dünya’nın dönmesiyle farklı antenlerin aynı konumdaki uydudan sinyal alması.
Fotoğraf: North Western University, Farklı konumlardaki antenler sayesinde sürekli sinyal alınması.

Yazan: Elif IŞIK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Elif Işık (Gümüş Yazar) hakkında 43 makale
17 Eylül 1998 tarihinde İstanbul Kadıköy'de doğdum. Lise eğitimimi Atakent Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım ve 2022 yılında mezun oldum. Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaktayım.

1 geri izleme / bildirim

  1. NASA'nın Yeni Misyonu: OSIRIS-APEX ile Apofis Asteroidi Araştırılacak

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*