Dünyanın En Küçük Tatlı Su Yosunu: Medakamo Hakoo
Ultra küçük algler, canlı sistemlerin altında yatan temel mekanizmaları araştıran biyologların dikkatini çekmektedir. Yararlı maddeler üretmek için etkili organizmalar olma potansiyelleri, biyoendüstride de ilgi çekicidir.
Algler (Su Yosunu) Nedir?
Mikroalgler, tatlı su, deniz suyu ve tortuda bulunan ve çıplak gözle görülemeyen mikroskobik tek hücreli fitoplanktonlardır. Mikroalgler, sucul ekosistemlerdeki besin zincirinin temelini oluşturur ve fotosentez yoluyla karbondioksitin yakalanması ve tutulmasında önemli roller oynamaktadır.
Mikroalgler son derece işlevsel gıdalar, biyoyakıtlar ve kozmetikte kullanılan malzemeleri üretmek için kullanılmıştır. Mevcut alg kültür sistemlerinin üretim verimliliğini ve karlılığını artırmak için, özellikle yüksek yoğunluklarda kültürlenebilen küçük mikroalglere olan talep artmaktadır.
Tatlı suda bulunan ve potansiyel olarak alglerin genom biyolojisine kayda değer bilgiler sağlayabilecek ultra küçük bir alg türü olan Medakamo hakoo ilk olarak 2015’te tanımlanmış ve rapor edilmiştir.
DNA boyama içeren çalışmada, M. hakoo’nun muhtemelen Archaeplastida türleri arasında bilinen en küçük çekirdeğe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Deniz suyu ve kaplıcalarda yaşayan bazı mikroalglerin son derece basit genomları olmasına rağmen son derece küçük genomlara sahip nispeten az sayıda tatlı su yosunu rapor edilmiştir. M. hakoo’nun genomik analizi yararlı maddelerin optimum üretimi için etkili kültür yöntemleri hakkında gelecekteki araştırmalar için yararlı bilgiler üretmesi beklenmektedir.
Medakamo hakoo Genomunun Dizilimi ve Evrimsel Analizi
Medakamo hakoo en küçük yosun olmaktan ziyade birçok açıdan da ilklere sahiptir. M. hakoo, enerji üreten mitokindriye ve fotosentez üreten kloroplast organellerine sahiptir. Kalıtımı son derece basit ve küçük yapıdadır. DNA uzunluğu 15.8 mega baz uzunluğundadır ve yaklaşık 8 bin gen içeriyor. Bu bilgi bize hem en küçük alg hem de en kısa kalıtıma sahip alg yapıyor M. hakoo’yu. M. hakoo son derece etkili bir şekilde fotosentez yapabilmektedir. Bunu gece-gündüz döngüsü ile senkronize olmuş hücre döngüsüdür. Ayrıca bunun için bir de gene sahiptir. Bu gen sayesinde yüksek fotosentez reaksiyonu gerçekleştirebiliyor.
Bu çalışma sayesinde organizmaların bir ortamda yaşaması ve gelişmesi için gerekli olabilecek en küçük gen sayısı hakkında da bilgi edinmiş oluyoruz.
Yazan: Bilge KAPLAN
Genomic analysis of an ultrasmall freshwater green alga, Medakamo hakoo, 23.01.2023, Nature
Bir yanıt bırakın