Dünya’nın İkinci Uydusu Keşfedildi!

Dünya’nın İkinci Uydusu Keşfedildi!

Gezegenimizin komşusu ve Güneş etrafındaki turumuzda bizi yalnız bırakmayan büyük uydumuz olan Ay var. Ay ile komuşuluğumuz günümüzden 4.5 milyar yıl önceye dayanıyor. O zamandan beri Ay bizim uydumuz. Fakat zaman zaman yörüngesine farklı küçük asteroitler giriyor ve bunlar da geçici olarak Dünya’nın yakınlarında hareket ediyor. Bazıları at nalına benzer şekilde, bazıları da düzensiz bir yörüngede hareket etikten sonra uzayın derinliklerinde kayboluyorlar. 

Dünya’nın İkinci Uydusu Keşfedildi!

Fakat uzun süreler gerçek bir uydu gibi davranan gök cisimleri de var. Bu mini uydularından bir tanesi, bilim insanları tarafından 2006 Eylül’ünde keşfedilmişti. 2006RH120 isimli bu küçük gök ismi Dünya etrafında 4 kez döndükten sonra Haziran 2007’de bizden ayrılarak Güneşe doğru yola çıktı. Yapılan simülasyonlara göre zaman zaman böyle olaylar gerçekleşmiş olması gereksede kanıtlar pek fazla yoktu. Beklenen bu kantı 15 Şubat 2020 tarihinde keşfedildi. Türünün 2. örneği olan 2020 CD3 isimli bu minik uydu teorik modeller ile de uyuşuyor.

Bilim insanları bu minik uyduyu teleskoplarla de icelediler. İnceledikleri ilk soru bu gök isminin bir asteroit mi yoksa bir uzay çöpü mü olduğuydu. Yapılan incelemelere göre bu gök cisminin uzay çöpü için çok büyük olduğu görüldü. Ve bu minik uydudan yansıyan ışık tayfına göre bu gök isminin silikat kayacından oluştuğu görüldü. Böylelikle bu gök isminin bir asteroit olduğu sonucuna vardılar. Yaklaşık olarak 1 buçuk metre büyüklüğünde olan bu asteroit, benzeri bir çok asteroitin döndüğü asteroit kuşağından çıkmış. 

2006RH120

Bu asteroitin Eylül 2017’de Ay’ın çok yakınından geçiş olduğunu buldular. Ay bu gök cismini kütleçekimi ile görünceye doğru yönledirmiş. En az 2,7 yıl boyunca yörüngede kalmış. Bu uzunluk teorik modellere göre biraz fazla çünkü o boyutta bir gök cismi ortalama 9 ay yörüngede kalabileceği ön görülüyor.

Bu mini uydu Dünya’mızın etrafını 11 kez dönmüş durumda. Her bir turu yaklaşık 70 ila 90 gün sürüyor. Dünya’ya en yakın konuma yaklaşık 13 bin kilometre uzaklığa, Nisan 2019’da gelmiş. Keşfedildiği tarih olan Şubat 2020’de ise bu mesafe 47 bin kilometredir. 

Araştırmayı yürüten bilim insanlarına göre bu keşif, yakınlarımızda olan küçük gök isimlerinin potansiyel uydulara dönüşebileceğinin ispatı olduğunu söylüyorlar. Geliştirilmiş yeni teleskoplar ile daha fazla mini uydu keşfedileceğini de ekiyorlar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*