Dünyanın Şekli

Dünyanın Şekli

Her ne kadar çizimlerde dünyayı bir top gibi çizmiş olsak da aslında tam bir top gibi değil. Dünya, Güneş sistemdeki gezegenlerden biridir. Kutuplardan basık ekvatordan şişkin elips şeklindedir. Güneş sistemine göre Dünya, uzaklık bakımından üçüncü gezegendir. Bu şekille geoit diyoruz. Peki dünyamız niçin bu şekli almış? Bunu anlayabilmek için dünyamızın nasıl oluştuğuna ve ilk baştaki şekline bakmak gerekiyor.

Güneş Sistemi oluştuğunda Dünya kızgın gaz kütlesi halindeydi. Zaman içerisinde kızgın gaz kütlesi olan Dünya’nın, ekseni etrafında dönmesi dıştan içe doğru soğumasına neden olmuş ve katmanlar meydana gelmiştir. Döne döne soğuyan dünyamıza o zamanlar o kadar çok gök taşı çarpmış ki işte bu çarpışmalardan , ağırlık kazanan gezegenimiz , bizim aklımızın alamayacağı rakam olan 4,6 milyar yıldır, güneş sistemimizin içinde yaşam barındıran tek gezegeni olmuştur. Kendi ekseni etrafında devamlı dönen cisimler , ister bu gezegen ister yıldız olsun zamanla dış yüzeyinin törpülenmesi sonucu yuvarlak bir şekil alırlar. Çekirdekleri o kadar ağır metaller ile doludur ve o kadar sıcaktır ki bu da çekim kuvvetinin oluşmasına sebep olur. Çekim kuvveti sayesinde de yeryüzünde bulunan topraklar, ağaçlar, insanlar, hayvanlar yere sabitlenir. Uçmazlar.

Peki güneş sistemimiz de neden sadece dünyada yaşam var ? Çünkü , güneşe yakın olan Merkür ve Venüs gezegeni o kadar sıcaktır ki oralarda yaşam oluşamaz, su bile olmaz buharlaşır.

Sonra a Dünyamız geliyor sırası ile gittiğimizde. Bizi koruyan dünyayı çevrelemiş bir koruyucu atmosferimiz var, suyumuz da var. Güneşe uzaklığımız dolayısıyla sıcaktan yanmıyoruz ya da soğuktan donmuyoruz. . Mars`ta ise atmosfer olup da Mars’ı koruyamadığı için direkt güneş ışınları yüzeyine gelir ve o radyasyonda canlı yaşayamaz, ölür.

Jüpiter o kadar büyük bir gezegen ki içine tam 330 tane dünya sığabilir. Fakat hep gazdan oluşmuş ve toprağı olmadığı için elbette yaşam da yok. Satürn ve Uranüs ise hep buz. Şekil olarak hemen hemen bütün gezegenler de aynı sebepten kutuplar basık , göbekleri şişkindir. O sebep ise gezegenin merkezi dediğimiz elmanın içinde ki çekirdeği gibi gezegenlerin çekirdeği olması ve bu çekirdeklerin çok güçlü çekim kuvvetine sahip olmaları.

Kutuplar, Dünya’nın merkezine (Ekvator’a göre) daha yakındır. Bunun sonucu olarak, yer çekimi Ekvator’da az, kutuplarda daha fazladır. Bu da daha çok çekim kuvveti demektir. Parmağınızla, şişirdiğiniz balonun altına ve üstüne bir kuvvet uygularsanız nasıl çukurlaşıp , göbeğinin şiştiğini sizde görebilirsiniz.

Dünyanın Şekli

Yazan: İ. Kaya

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*