Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji

Gelecekte, Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji

1) Otonom Sürüş (Tekerlekler İnsan Olmadan Hareket Edecek)

Geleceğin arabasında direksiyon ve gaz pedalı yok. Arabayı trafikte yönlendirmemize gerek yok, bu akıllı bir bilgisayar sistemi tarafından gerçekleştirilecek. Otonom araçların yollara hakim olması sadece zaman meselesidir. Hemen hemen tüm otomotiv şirketleri zaten bunları geliştiriyor. Otomobiller birbirleriyle iletişim kurabilecek, trafiği optimize edecek. Egzoz dumanı, kaza ve daha az hava kirliliği olacaktır. Otobüsler de Tramvaylar ve trenler bağımsız olarak kontrol edilebilecek. Gelecekte, sadece birkaç kişi kendi sürücü ehliyetine sahip olacak. Kendi başına bir araba kullanmak, sadece belirlenmiş rotalarda izin verilen bir hobiye dönüşecek.

2) Blockchain (Güvenli Elektronik Ticaret)

Hassas verilerin tamamen güvenli olduğu bir İnternet yakın zamana kadar, sadece bir umuttu. Bu umut, Blockchain ile bir gerçeklik haline gelecek.Büyük çoğunluğumuz bu terimi sadece Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleriyle bağlantılı olarak bilir. Bununla birlikte Blockchain, verilerin genel olarak yönetilmesini ve siber saldırılardan korunmasını sağlayan bir teknolojiyi demektir.
Bu, onun çalışma prensibinden kaynaklanır: “blok” olarak adlandırılan her biri, kriptografi kullanılarak genişletilebilen ve birleştirilebilen kayıtların bir listeyi bünyesinde barındırma özelliğinden dolayı kusursuzdur.. Bloklar, sırasıyla ilgili bir önceki bloğun, bir zaman damgası ve işlem verileri hakkında bilgi içerir. Bir blok sonradan değiştirilirse, sonraki tüm bloklar da değişecektir. Herhangi bir müdahale çok görünür ve anlaşılabilir. Bu teknoloji dijital para birimleri içinde yapılıyor.
Her türlü elektronik bilgi alışverişinde ve kaydedilmesinde de, insanoğlu rahatça kullanılabilecek. Sağlık verilerini, seçim oylarını, eğitim sertifikalarını veya vergi ile ilgili verileri üzerinde hiçbir oynamaya izin vermeden kayıt altına alabilecek. Buna ek olarak, yöntem çok güvenilirdir: Katılımcı sunucular merkezi olmayan bir ağla bağlantılı değildir. Bir hata oluşursa, katılan her sunucunun veri kopyası vardır. Bu, ekonomiyi önemli ölçüde değiştirebilir çünkü elektronik ticaret gerçekten güvenli olacaktır. Blockchain, verileri gerçek zamanlı olarak depolar, böylece büyük miktardaki güncel bilgiler hızlı bir şekilde değiştirilebilecek.

3) Genom Düzenleme (Ölçü ve Siparişle İnsan Yapma)

Bir kişinin doğumdan önceki görünümünü ve zekasını tanımlamak, siparişe göre ayarlamak, geleceğin korkunç bir vizyonu gibi görünür olabilir ama. gerçek şu ki, artık bunun gerçekleşmesine, o kadar uzak değiliz. Genetik mühendisliğinin gelişimi, CRISPR / Cas9 gen makasının icadı ile gerçekten çok başarılı olmuştur. Bununla birlikte, genetik malzeme nispeten kolay ve hassas bir şekilde manipüle edilebiliyor. Bu, tıbbi genetik mühendisliği tarafından planlandığı gibi DNA’nın hasarlı bölümlerini çıkarmak ve değiştirmek için kullanılsa da.. genetik malzemeyi spesifik olarak değiştirmek ve örneğin canlı varlığın gelişim sürecine müdahale etmek için gen makası da kullanılabilecek.
Şimdiden, hayvanların kök hücrelerinde, bu, birçok laboratuvarda dünya çapında uygulanmaktadır. Gelecekte, bu teknolojinin radikal fırsatlara yol açması çok olasıdır.. Bir yandan, hastalıklar daha iyi tedavi edilebilecek, insanların fiziği ve zekayı optimize edilecek, aynı zamanda yaşlanma sürecine de karşı konulabilecek.. Bir noktada insanlar kesinlikle teknolojinin potansiyelini sonuna kadar kullanacaklar. Genetiği değiştirilmiş organizmalar – insanlar dahil – muhtemelen gelecekte gündelik hayatın sıradan bir parçası olacaktır.

4) Nanoteknoloji  (Atomlar ve Moleküllerin Dünyasını Tasarlama)

Pek çok nanoteknolojiyi duyanların favori vizyonu, sadece vücutta dolaşan ve doğru yere ilaç veren minik moleküler makineler olduğudur. Fizikçi Richard Feynman 1959’da “Altta çok yer var” konulu bir konferans verdi. Molekül ve atom dünyasında büyük bir potansiyel olduğunu söyledi. 1990’larda, birkaç uzman, nanoteknolojinin 21. yüzyılın temel teknolojisi olacağına inanıyordu. Şu ana kadar bu beklentileri karşılama sanılandan daha yavaş oldu. Bununla birlikte, yeni nano ölçekli bulgular ve teknikler ile ilgili çok sayıda yayın durmuyor.
Örneğin, araştırmacılar nano parçacıklar ve moleküller ile motorlar inşa ediyor DNA iplikçikleri hakkında veri depolama veya küçük elektronik bileşenler ve sensörler oluşturma alanlarında çok yol kat ettiler. Bu nanoteknolojik icatlar tıp, malzeme bilimi, bilgisayar teknolojisi ve biyoteknolojide birçok şekilde uygulanabilir. Nanoteknoloji bu nedenle geleceğin dünyasını kesinlikle kapsamlı bir şekilde şekillendirecektir.

5) Hologramlar (Gerçeklik Kopyaları)

Bunu bilim-kurgu filmlerinden biliyoruz: Odadaki muhatabın gerçekçi, üç boyutlu bir görüntüsü aniden ortaya çıkıyor. Kişi hareket ediyor ve her yönden görülebiliyor. Bu, çoğu insan için eğlenceden ibaret.
Fakat, genel olarak, holografi terimi başlangıçta tüm bilgilerin ışık dalgaları tarafından depolandığı ve daha sonra yeniden üretildiği bir teknik anlamına geldiği için. bu teknoloji, bir nesnenin veya bir kişinin gerçek hayatta temsil edilmesini mümkün kılar. Bu, bugün zaten mümkün ve örneğin sanatta kullanılmaktadır. Ancak, çoğu hologram hareket edemez. Her taraftan görülemezler, ancak sadece ışık dalgalarının kaydının yapıldığı yönden görülür..
Dünyadaki araştırmacılar bunu değiştirmek için çok çalışıyorlar. Bu sihirli küpün şimdiye kadarki görünümleri en fazla birkaç santimetre ile sınırlı ve hareketleri hala çok ilkel. Ama bu yakında değişecek.

6) İmmünoterapi (Tıpta Devrim)

Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji
İmmünoterapi, hastalıkla savaşmak için vücudun kendi savunma sistemini kullanır. Özellikle kanser için büyük bir umut doğurdu. Şimdiden bazı başarılara imza attığını biliyoruz. Örneğin, Amerikalı bilim adamları kan kanseri hastalarından bağışıklık hücrelerini almış ve genetik olarak onları dejenere hücreleri tanımak ve savaşmak için yapılandırmıştır. Bu hedefli seri katili vücuda tekrar enjekte ettiler, Bu seri katiller daha sonra vücutta çoğaldılar ve tüm kanser hücrelerini yok ettiler. Tedaviden sonra hastalar tamamen iyileşti. Hatta artık umut olmayan çok ileri hastalığı olanlar bile bu metot ile kurtuldu. Başka bir immünoterapi formunda ise, araştırmacılar hastalıklı hücreleri işaretliyorlar, böylece vücudun bağışıklık sistemi onları daha iyi tanımlayabiliyor.
Şimdiye kadarki denemelerde ki kısmen şiddetli yan etkiler, henüz yeterince kontrol altına alınmış değil. Üzerinde çalışılıyor. Birçok hekim hala immünoterapinin ilacı devrim yapacağı görüşüne katılıyor.

7) Nükleer Füzyon (Yüksek Verimli Enerji Üretimi)

Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji
Nükleer füzyon araştırmasının amacı, güneşe benzer bir şekilde enerji üretmektir. Füzyon sürecinde, iki atom çekirdeği birleşir. Güneşte yaklaşık iki hidrojen çekirdeği bir helyum çekirdeği oluşturur. Kural olarak, büyük miktarda enerji açığa çıkar. 20.ci yüzyılın ortalarından beri araştırmacılar bu şekilde enerji kazanmaya çalışıyorlar.
Ancak teknik zorluklar devasadır, çünkü çok yüksek ısıya ve çok yüksek basınca ihtiyacınız vardır. Süreç, hızlı bir şekilde elden çıkabileceğinden, büyük riskler de taşır. Ek olarak, yeterince korunmuş olması gereken tehlikeli nötron radyasyonunu salgılar. Birçok bilim insanı, 2030’larda ilk gerçekçi testlerini gerçekleştirmesi beklenen Fransa’daki deneysel nükleer füzyon reaktörünün yapacaklarını merakla bekliyor. Bilim insanları, sisteme manyetik alan aracılığıyla bir plazma dahil etmek istiyorlar. Bu, hidrojen çekirdeğini kaynatmak için gerekli basınç ve ısıyı sağlayacak. Her ne kadar teknoloji yavaş gelişse de, birçok uzman, ilk kez “füzyon akımı” ‘nın prizden çıkmasının sadece bir zaman meselesi olduğuna inanıyor. Fosil yakıtlar yakında bayağı azalacak. Nükleer füzyon yenilenebilir enerji üretimini tamamlayabilir.

8) Yapay Zeka (Homo Sapiensler İçin Rakipler)

Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji
Yapay zeka denilince, insandan bağımsız olarak kendi kendine öğrenebilen ve böylece daha fazla “akıllı” hale gelebilen bilgisayar programlarını anlıyoruz. Bu bağlamda yapay zeka, belirli görevleri insandan çok daha iyi gerçekleştirebileceği anlamına gelir. Strateji oyunları oynamak veya fotoğraflarda yüzleri tanımak gibi. Kendini öğrenme davranışı ile yapay zeka, bu yeteneğini, insandan çok daha iyi bir şekilde ustalaşana kadar geliştirmeye devam eder.
Zaten bugün, yapay zeka görüntü tanıma veya veri analizi de dahil olmak üzere belirli alanlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, yapay zeka araştırması, belirli problem çözme sürecinden, temel olarak her şeyi öğrenebilen kapsamlı bir yapay zekaya doğru hareket ediyor. Bunu yapmak için bilim adamları sistemleri kullanıyor Beynimizin sinir ağına benzer şekilde çalışırlar. Günlük yaşamın birçok alanında, yapay zekalar, insanlar için seçimler yapacak.
Ya yaratıcı alanlarında veya daha fazla alanda bizden daha üstün olacaklarsa? Böyle bir senaryonun nasıl biteceği, hayal etmek bile korkunç. Bu nedenle, kişi yapay zekanın sunduğu olanaklardan yararlanmak istesek de, potansiyel tehlikelerine her zaman dikkat etmeliyiz.

9) Kuantum Bilgisayar (Veri Dünyasında Yeni Standartlar)

Bu fikir 1980’lerin başlarında ortaya çıktı: Hesaplama birimi olarak sadece 0 ve 1 değerlerini kabul etmeyen bir bilgisayar hayal edin., Şu an elimizdeki bilgisayarlar bu kadar kısıtlı ve belirli bir dereceye kadar her değeri de kabul edebilen bir bilgisayardir. Böyle her değeri kabul eden bir sistem, bilgisayarın gücünü patlatır.
Şimdiki sistemde, istenilen işlemi gerçekleştirmek için kuantum mekaniğin sadece iki durumu kullanıla biliniyor.. Kuantum bilgisayarlar, yalnızca iki durumundan birinde değil, herhangi bir örtüşme durumunda da, süperpozisyonlar olarak adlandırılan sistemlerdir. Bunun bir örneği, bir elektronun spinidir, başka bir deyişle, atomların veya moleküllerin enerji seviyeleridir. Zor olan şey, böyle kuantum sistemlerinin kontrol edilmesi çok zor olmasıdır. Buna ek olarak, kullanışlı bir uygulama için bu tür birçok kubitleri birbirine bağlamanız gerekir. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar çözüm üzerinde çalışıyorlar. Aslında, birkaç kübit’i birleştirdikleri küçük “kuantum bilgisayarlar” oluşturdular. Bu tür sistemlerin geleneksel bilgisayarlardan çok daha güçlü olduklarını kanıtlaya bildiler.
Yine de, prototipler şimdiye kadar sadece çok özel problemleri çözüyor.Uzmanlar bu teknolojinin mevcut bilgi teknolojisinde devrim yapacağını ileri sürüyor. Buna ek olarak, kuantum bilgisayarlar ilk kez, kuanta dünyasını tam olarak tanımlayabilir ve böylece kendilerini bir şekilde çözebilirler. Uzmanlar teknolojinin mevcut bilgi teknolojisinde devrim yapacağını ileri sürüyor. Buna ek olarak, kuantum bilgisayarlar ilk kez, kuanta dünyasını tam olarak tanımlayabilir ve böylece kendilerini bir şekilde çözebilirler.

10) Sanal Gerçeklik (İkinci Bir Gerçek)

Dünyayı Değiştirecek 10 Teknoloji
Gözlerini aç ve aniden başka bir dünyadasın: sanal gerçekliğe hoş geldiniz! Bu teknolojinin önceki uygulamaları genellikle video oyunları ve film projeleri ile sınırlıdır. Ancak, yakında, sanal dünya gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak, çünkü teknoloji hızla gelişiyor. İleriki kuşaklar, sanal dünyalarda zamanlarının büyük bir kısmını harcayacaklar. Orada görevler yapacaklar, yeni beceriler öğrenecekler ve cinsel zevkler de dahil olmak üzere her duyguyu gerçeği kadar gerçek yaşayacaklar. İşletmeler, ürünlerini sanal gerçeklikte lezzetli hale getirebilir. Müşteriler bunları deneyebilir ve sanal mağazayı istedikleri gibi tarayabilir.
IKEA’nın sanal ortamı bunun ilk örneği. İşverenlerin, örneğin, yeni makinelerin nasıl işlediğini öğrenmek için çalışanlarını sanal gerçeklikte eğitmeleri beklenmektedir. Özellikle, artırılmış gerçeklik (aynı zamanda Artırılmış Gerçeklik olarak da bilinir) sözde önemli bir rol oynayabilir. Sanal elemanlarla gerçek bir çevreden oluşur. Örneğin, artırılmış gerçeklikte, nesneler hakkındaki bilgi veya cihazlar için kullanım talimatları, gösterilebilinir. Sanal dünyadaki deneyimi daha da gerçekçi kılmak için, bilim adamları havadaki ultrasonik dalgalar üzerinde çalışarak, sadece görme değil hissetmenizi sağlayacak. geri bildirimler üretmeye çalışıyorlar. En son olarak, kendinizi bir çift kontakt lens ile böyle bir sanal gerçeklik içine sokabildiğiniz zaman, ister sevin ister sevmeyin, gerçek dünyaya, gerçek bir rakip olacaktır..
Dünyayı Değiştirecek Çeviri: İ. Kaya
Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*