Düşüncelerimiz Algımızı Değiştiriyor

Düşüncelerimiz Algımızı Değiştiriyor

Etrafımızdaki dünyayı ne şekilde algıladığımız gerçeğin bir yansıması değildir, her zaman kişisel etkilerle bulanıklaşır. Örnegin uykusuz kaldığımızda, yabancı yüzleri daha az güvenilir olarak sınıflandırır ya da dünyayı ön yargılarımıza göre algılarız. Yine örneğin erkekleri genel olarak saldırgan özellikle ilişkilendirenler, erkek yüzlerini daha sinirli olarak yorumlar.

Düşüncelerimiz Algımızı Değiştiriyor

Yalnızca görsel algı değil, dokunma algısı da etkilenebiliyor. Örneğin romantik müziğin, dokunmayı daha şehvetli olarak algıladığımız kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, müziğin yani sıra saf düşünce gücünün de algımızı değiştirmeye yeterli olup olmadığı tartışmalıydı. Ruhr Üniversitesi Bochum’dan Marius Markmann ve çalışma arkadaşları, düşüncenin gücü bilmecesini aydınlatmaya biraz daha yaklaştı. 2 nokta ayırımı olarak adlandırılan testle 24 kişinin algısı incelendi. Bu yöntemde işaret parmağı bir şekilde bir aparatın üzerinde yerleştirildikten sonra 2 iğne acı vermeden, tekrar tekrar parmağa dokunuyor. İğneler birbirinden yeterince uzaktaysa, 2 temas noktası birbirinden ayırt edilebiliyor. İğneler birbirine çok yakınsa, yanlışlıkla tek nokta olarak algılanıyor. Her kişi için, iğnelerin 2 ayrı temas noktası olarak algılanacak kadar birbirinden yeterince uzak olduğu bireysel bir hassasiyet siniri belirlenebilir.

Bilim insanları bir kişide sözlü olarak formüle edilmiş bir düsünceyi (öneri) etkinleştirerek bu hassasiyet sinirinin değiştirilip, değiştirilemeyeceğini öğrenmek istiyorlardı. Bu amaçta katılımcıların duyarlılık siniri 4 koşul altında belirlendi: normal gündelik farkındalık altında, telkinsiz hipnoz atlında ve parmağın 5 kat büyük ya da küçük olduğunu ikna eden hipnoz altında testler yapıldı. Buna göre normal farkındalık ve telkinsiz hipnoz duyarlılık sınırında herhangi bir farka yol açmıyor. İşaret parmaklarının olduğundan 5 kat büyük ya sa 5 kat küçük olduğuna ikna edilen katılımcılarda ise değişiklik gözlemlendi. Katılımcılar parmaklarının 5 kat büyük olduğuna inandıklarında, duyarlılık siniri ortalama 1,6 milimetreden 1,5 milimetrenin biraz üzerine çıktı.

Bu katılımcılar iğnelere daha kısa mesafeden ayırt edebildikleri gibi daha duyarlı hale geldiler. Parmaklarının 5 kat küçüldüğüne inanlarda ise duyarlılık siniri kötüleşti. 2 iğne arasındaki mesafe ancak 1,8 mm dolduğu zaman 2 iğneyi birbirinden ayırt edebildiler. Bilim insanlarına göre sonuçlar, düsüncelerin gerçekten de tüm algı sürecini değiştirebileceğinin kanıtı.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Our thoughts alter our tactile perception, ScienceDialy, 11.05.2023.

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*