Duyduğunuza mı İnanırsınız Araştırdığınıza mı?
M.Ö. 133 Han imparatoruna danışmanlık yapan Li Shao Chun daha uzun yaşayacağını düşünerek yemeklerini kızıl cıva sülfattan yapılmış çatal bıçak ile yemekteymiş.
Yıl 2021, Kardeşkanı adıyla satılan maddenin suya katılıp tüketilmesi sonucu hastalıkların tedavisi olunacağı düşünülmüş fakat bu maddenin mercan olduğunu ve yüksek oranda ağır metal içerdiği göz ardı edilmiş ya da kazanılacak para tutarı insanın yaşamının önüne geçmiş.
M. Ö. 133 için bazı olayların sonuçları tecrübeye dayandırılmış, haliyle o dönemlerde bilimin daha çok büyücülerin işleri olduğu düşünülürse tecrübeler sonucu öğrenilmiş bilgilerde kabul edilebilir bir seçenektir. Fakat bilimin ve insanların bilgi seviyesinin bu döneme kadar geliştiğini düşündüğümüzde 2021’de bu olayların yaşanıyor olması pek hoşnut olacağımız sonuçları doğuracağını sanmıyorum.
Peki, bahsettiğim kardeşkanı bitkisi nedir?
Doğu Hint Adaları’nda ve Orta Afrika’da yabani olarak yetişen bu bitki, ağacın reçinesini oluşturmaktadır. Kardeşkanı bitkisinin yeşil yapraklı bir bitki olduğunun ve Türkiye de bulunmadığı da bilinmektedir. Türkiye’de hiçbir tıbbi eğitim almamış aktarlar tarafından satılan Kardeşkanı adlı bitkinin aslen okyanustan çıkarılan mercan kayası olduğu belirtiliyor. Bu mercanın da ciddi zehirlenmelere yol açtığı en son ise kardeşkanı adı altında satılan mercan: nefes darlığına, strese, korku ve ruhi bozukluklara ve her derde deva olarak pazarlandığı ve satın alan 40’lı yaşlarındaki kadının sıcak suya karıştırarak tüketmesi sonucu, şu an organ yetmezliğinden dolayı yoğun bakımda entübe altında olduğu biliniyor.
Mercanda tespit edilen yüksek orandaki kadminyum ve mangan bu maddeyi tüketen kadının kanında ve idrarında da saptandığı gözlemlendi ve hastanın ağır metal sebebiyle toksik hepatit geçirdiği tespit edildi. İdrara çıkamaması sonucunda böbrek yetmezliği gelişmiş aynı zamanda ağır metal olan kadmiyumun kalsiyum ile yer değiştirmesi ile de hastanın kas kaybının başladığı belirtiliyor.
Hatalı olanı tıbbi eğitimi olmadığı halde insanların yaşamını, kazanacağı paradan daha önemsiz gören aktarın mı yoksa araştırmadan tedaviyi yanlış yerde arayan kişide mi bulacağız. İnsan mekanizması tecrübe edinir ya da duyduğu tecrübeleri yaşamında kullanır. Başta bahsettiğim ağır metalleri çatal, bıçak olarak kullanan Li Shao Chun ve her derde deva olarak mercan satın alan kişi? verdiğim örnekler birbirinden farklı iki devirden fakat sonuçlar ve pazarlama benzer.
Bu konu benim aklıma Fyodor Dostoevsky’nin şu sözünü getiriyor “İlk yapılan yanlışa kaza, ikincisine hata, üçüncüsüne ise tercih denir.”
Sanırım biz bu konuda uzatmaları oynuyoruz. Bilinç, eğitimle çözülecektir. Fakat çoğunluk neredeyse çoğu kişide orayı tercih edeceğinden bu konuda acele edilmelidir.
Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI
Kaynak**
Bir yanıt bırakın