
Dyson Küresi: Bir Yıldızın Etrafını Sarmak
Dyson Küresi yıldızı çevreleyen, sık şekilde yerleşmiş kürelerden oluşan dev bir projedir. Yıldızlardan yayılan enerjiyi en yüksek verimle kullanmak için tasarlanmış, sonuç olarak uzayda yaşam ve enerji problemlerine çözüm olabilecek mega bir yapıdır.
Fizikçi Freeman Dyson 1960 yılında Dyson küresi adlı bu çılgın teoriyi ortaya attı. Dyson küresi kısaca bir yıldızın tüm enerjisini elde etmek için onun etrafını saran ve toplanılan enerjiyi istenilen enerji formuna çeviren bir küredir. Dyson küresi yıldızın tüm yüzeyini kapsar. Diğer ve ilerleyen seviyelerde ise insanlığın Dyson kürelerinde yaşamasıdır.
Eğer Güneş sistemimize böyle bir küre şayet yerleştirirsek saniyede 10^24 watt toplanır. Ve bu dünyamızın kullandığı enerjiden trilyonlarca yüksek bir enerjidir. Ancak böyle bir küre gerçek olursa yıldızlar veya güneşimiz çıplak gözle solmuş bir ışık demeti olarak görünecek. Bu küreyi yapmadaki en büyük sorunlardan biri ise Dünyamızda bu küreyi yapabilecek bir yapı bulunmuyor.
Bazı araştırmacılar bizden daha gelişmiş medeniyetlerin var olabileceğini savunuyor. Bu araştırmacılara göre o varlıklar bu kürelerden yapmış olabilir. Dyson kürelerini tespit etmek amacıyla bazı araştırmacılar geceleri uzayı kızılötesi olarak taradı ancak hiçbir şey bulamadılar. 2015 yılında Tabetha Boyajian adında bir astronom, KIC 8462852 isimli bir yıldızdan gelen ışığın gizemli bir şekilde kısıldığını kaydetti. Bu kısılma daha önce kaydedilen hiçbir kısılmaya benzemiyordu. Bazı araştırmacılar bu kısılmanın gelişmiş varlıkların oluşturduğu bir Dyson küresi olabileceğini savundular. Ancak gerçek hala bilinemiyor. Freeman Dyson bazı ileri gelişmiş toplumların bu projeyi hayata geçirebileceklerini savunan insanlardandı.
Dyson küresine alternatif olan bir fikir ise, Güneş panelleri fikridir. Çünkü Güneş panelleri ışığı elektriğe dönüştürebilir. Bu dev paneller için gerekli malzemeler asteroidlerden veya Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden temin edilebilir. Ayrıca bu panellere dev soğutma sistemleri de eklenmeli. Ne de olsa yıldızların sıcaklıklarını tahmin edebiliyoruz. Son olarak fotonlar bu panellere çarparken onları geri itecektir. Panellerin üzerlerine öyle sürücüler eklenmelidir ki, panel sürüsünün sabit kalmasını sağlamalılar.
Dyson küresi projesinin hayata geçirilmesi en zor proje olarak söylenebilir. Hiper-mühendislik konulu bu projenin yakın bir tarihte yapılması da mümkün görünmüyor. Fakat Freeman Dyson bu projeyle bilim dünyasına uzayda yaşam arayışı söz konusu olduğunda zihnimizi açık tutmamız gerektiğini öğretti. 2020’de aramızdan ayrılan Freeman Dysona saygılarla…
Yazan: Hasan SALHİ
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın