EJDERHA ADAM! Yeni mi Yoksa Uzun Zamandır Bilinen Bir İnsan Formu mu?

EJDERHA ADAM! Yeni mi Yoksa Uzun Zamandır Bilinen Bir İnsan Formu mu?

“Ejderha adam” veya “Homo longi“, yaklaşık 146.000 yıl önce şu anda Çin’de yaşadığına inanılan yeni tanımlanmış bir insan formunun adıdır. Shijiazhuang’daki Hebei GEO Üniversitesi’nden Ni Xijun ve Ji Qiang ile birlikte çalışan paleoantropologlar, 2018 yılında araştırmacılar, laboratuvara teslim edilen bu kafatasını kullanarak türünü belirlediler.

Bu tür, Londra Doğa Müzesi ‘nden Chris Stringer’ a göre, Kuzeydoğu Çin’de Harbin şehrinin çevresinden bulunan buluntu, arkaik ve modern insan özelliklerini gösteriyor. Harbin kafatasının şeklinin ve Paleolitik döneme ait diğer Çin fosil buluntularının istatistiksel bir analizi yapıldı. Bu analiz, anatomik olarak Ejderha adam’ ın, Homo sapiens‘in şimdiye kadar tanınmayan bir kardeş grubuna ait olduğunu gösterdi. Tür adı Homo longi’dir. Bu isim, bulunduğu bölgedeki Ejderha nehri Long Jiang’ın adından gelir.

Son on yılın genetik ve antropolojik bulguları göz önüne alındığında, Ni Ji ve meslektaşlarının vardıkları sonuç şaşırtıcıdır. Zaman ve mekan açısından, kafatasını Denisovalılar zamanı basamağında, sınıflandırmak mantıklı olacaktır. Ne de olsa bu ilk insanlar, Homo longi ile aynı zamanda Asya’daydı.

2010 yılında, Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Svante Pääbo ile birlikte çalışan paleogenetikçiler, bu yeni keşfedilen insan formunun genomunu deşifre ettiler. Daha sonraki çalışmalar ise, Ejderha Adam’a ait genlerin, günümüz Asyalıların genetik yapısındaki serpintileri keşfetti.

İncelen yeni insan formuna ait fosiller, bu kadar büyük azı dişlerine sahip başka hiçbir çağdaş erken insan formunun bilinmediğini kanıtlamak için yeterli. Bu fosiller 250.000 ila 45.000 yıl öncesine aittir.

Kesin Konumu Olmayan Bu Fosil Kafatasının Bulunuş Hikayesi

1933’te Çinli bir işçi, Songhua Nehri üzerindeki bir köprüde inşaat çalışmaları sırasında Harbin kafatasını keşfetti ve bunu evinden çok uzak olmayan bir kuyuya sakladı. Akrabaları, ölümünden kısa bir süre önce fosili öğrendi. Sonuç olarak, parça 2018’de Ji Quiang’ın eline geçti . O zamandan beri Ni, Ji ve ekibi kafatasını inceledi , burun boşluğundaki tortu kalıntılarını analiz etti ve uranyum-toryum tarihlemesi gerçekleştirdi. Toprak örnekleri, fosilin Harbin bölgesindeki Paleolitik katmanlardan gelmiş olabileceğini doğruladı. Radyometrik tarihleme de yaklaşık 146.000 yıllık olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, Harbin kafatasında günümüz Homo sapiens‘in kafa şekline uymayan modern ve arkaik özellikleri belgelediler . Ama aynı zamanda Neandertaller ve Homo heidelbergensis gibi Homo cinsinin diğer temsilcileriyle de kafatası uyumlu değil. Gözlerin üzerindeki belirgin çıkıntılar, kafatasının uzun ve düz şekli ve geriye kalan tek azı dişi dikkat çekici: “Son olarak ve belki de önemli ölçü, korunmuş Harbin azı dişinin şekli ve boyutu, Paleolitik gelenekle çok yakından örtüşmektedir.

Araştırma grubu, bilgisayar destekli şekil analizinden çok daha fazlasını yaptı. Harbin kafatasının 632 özelliğini belirlediler ve bunları dünya çapında 95 Paleolitik kafatası fosili ve diş özellikleriyle karşılaştırdılar. Sonuç, kemiklerin dört soy topluluğuna bölünebilmesiydi. Bir klad (Klad ya da monofiletik grup, ortak ataları ile onun soyundan gelenlerin oluşturduğu bir organizma grubu demektir.) oluşuyordu 

Homo sapiens , Neanderthal, Homo erectus ve nihayet Harbin kafatası Çin’de keşfedildi.

Harbin Kafatası ve Xiahe Mandibula Yakından İlişkili mi?

Araştırmacılar ayrıca Xiahe’nin alt çenesini ikinci klad olarak sayıyorlar. Bu fosil, Harbin’den yaklaşık 3.000 kilometre uzaklıktaki Tibet Platosu’nda Baishiya Mağarası’ndan geliyor . Yaklaşık 160.000 yıllık olan sağlam kemik parçasında hâlâ gözle görülür şekilde büyük iki azı dişi var. Ni, Ji ve Stringer, çalışmalarında “”Harbin kafatasının muhtemelen Xiahe’ye benzer şekilde sağlam bir alt çeneye sahip olduğu varsayılabilir.” diyorlar.

Tüm paleoantropologlar yeni bir insan formu tezini desteklemiyor.

Ji, Ni ve Stringer tarafından yapılan çalışmayla, Asya’nın tarih öncesini ve dünya çapında insan evriminin yeniden inşası için bir başka yapı taşı sağlayan önemli bir fosil değerlendirildi. Ancak kafatası hiçbir şekilde insan evriminde mevcut olan tüm yöntemlerle incelenmedi. Özellikle genetik veya paleoproteomik inceleme halen beklemededir. Ancak, tamamen yeni bir insan türüyle uğraştığımızı varsayarsak, bu önemli olurdu.

Anatomik olarak, özellikle gösterişli azı dişi söz konusu olduğunda, Harbin kafatası bir Denisovalı’yı andırıyor. İçinde genetik tarihin ne olduğu tamamen belirsiz.

Homo sapiens , Neandertaller ve Denisovalıların genetik yapısı artık nispeten iyi ayırt edilebiliyor. Ancak paleogenetik, farklı insan türlerinin ayrılmasının artık bu kadar keskin bir şekilde sürdürülemeyeceğini de göstermiştir. Bu, özellikle anatomik olarak modern insanlar, Neandertaller ve Denisovalılar birkaç kez birbirleriyle karıştığından ve zaman içinde alt popülasyonlara ayrıldığından, insanların artık türlerden çok insan formlarından bahsetmesinin nedenlerinden biridir.

Örneğin bugün Asya popülasyonları, genetik yapılarında iki farklı Denisovalı popülasyonunun serpintilerine sahiptir.

Muhtemelen Ji, Ni ve Stringer’in araştırması ve Homo longi‘nin tanımı paleoantropolojide tartışmaları ateşleyecektir . Ve kim bilir, belki bir DNA veya protein analizi, bunun şimdiye kadar bilinmeyen bir insan formu olduğunu ortaya çıkaracaktır. Bu tür sürprizler paleogenetik ve antropologlar için muhtemelen yeni olmayacaktır.

Çeviri: İ. Kaya

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*