Elektirikli Araçlar Gerçekten Çevreci mi?

Elektirikli Araçlar Gerçekten Çevreci mi?

Elektirikli Araçlar her geçen gün gündemde daha fazla yer almaya başladı. Kısa bir zaman içinde içten yanmalı motorlu araçların yerini alacağı konuşulan elektrikli araçların ne kadar verimli ve çevreci olduğu da en büyük soru işareti.

Öncelikle; elektrikli otomobillerin ne olduğundan ve günümüzde kullandığımız içten yanmalı motorlu otomobillerle aralarındaki farktan bahsedelim. Elektrik enerjisiyle çalışan bu araçlar çok basit bir çalışma prensibine sahiptir. İçten yanmalı motorun aksine, sadece tek bir dönen parça bulunuyor: Rotor. Rotorun dönerek çalışıyor olması, doğrusal piston hareketini dönme hareketine çevirmek için ekstra bir tasarım yapılmasına gerek bırakmıyor. Ayrıca içten yanmalı motorun aksine, elektrikli motorlar herhangi bir devir değerinde tork üretebiliyorlar, çünkü elektrik motorlarında sürtünmeye dayalı bir kayıp söz konusu değil. Elektrikli arabalar ile fosil yakıtlı araçlar arasındaki en büyük fark ise gücün her an iletilmesidir. Elektrikli bir otomobile binip, gaza bastığınız an tork ve gücü hissedebilirsiniz ama fosil yakıtlı araçlar en yüksek torka belirli bir devir aralığında ulaşabilmektedir.

Ne Kadar Verimli?

Elektrikli araçların, içten yanmalı araçlarla karşılaştırıldığı bir diğer nokta da verimlilik. TÜBİTAK dergisinin aralık 2018 tarihindeki sayısında içten yanmalı motorlu araçlarda, kaynaktan tekerleğe enerji verimliliği %11 ile %22 arasında değişirken, elektrikli araçlarda bu oran %22’den %35’e kadar çıkabiliyor.

Elektrikli Araçlar Çevreci mi?

Bu sorunun cevabını bıçak sırtı bir durum olarak tanımlayabiliriz. Araştırmacılar elektrikli otomotiv sanayisinin lideri olan Tesla’nın model S P100D motorunun, kilometre başına 226 gramlık salınımda bulunduğunu ortaya sundu. (Mitsubishi’nin Mirage modeli ise benzinli olmasına rağmen 192 gramlık bir karbondioksit salınımında bulunuyor) Burada en önemli etken elbette Model S P100D’nin güçlü sistemi. Yeni çok elektrik harcıyor. Toparlayacak olursak; elektrikli otomobiller benzinli otomobillere kıyasla tabii ki daha çevreci fakat burada esas odaklanılması gereken olay, elektrikli araçları şarj etmek için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi nasıl elde ettiğimiz. Kısacası asıl mesele temiz enerji üretebilmekten geçiyor. Temiz enerji ürettiğimiz takdirde elektrikli araçlarda da temiz enerji kullanabiliriz böylelikle bu araçların çevreciliğini de arttırmış oluruz.

Teknolojide, mühendislikte, ya da bilimde ne kadar ilerlersek ilerleyelim bir şekilde işin sonu doğaya çıkıyor. Yaşadığımız bu gezegen bizim ve ona en “temiz” şekilde sahip çıkmalıyız.

Yazan: Yaren YAKUT

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*