Elektronik Göz Görme Engellilerin Dünyasını Aydınlatabilir

Elektronik Göz Görme Engellilerin Dünyasını Aydınlatabilir

Georgia State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, mikro ölçekte çalışmak için yeni bir dikey istifleme sistemi kullanarak elektrikli bir göz yarattılar. Bu, kör insanların görmelerine yardımcı olacak ve renk körü bireylerin renkleri algılamasına izin verecek olan yapay görüşü gerçeğe daha yakın hale getirecektir.

Elektronik Göz Görme Engellilerin Dünyasını Aydınlatabilir
Yapay Görme Körlerin Görmesine ve Renk Körlerinin Renkleri Algılamasına Yardımcı Olabilir

Biyomimetik yapay görme veya gözlerin doğal işleyişini taklit eden insan yapımı süreçler üzerine araştırmalar şu anda artıyor. Gittikçe daha fazla bilim insanı, kör insanlara görme sağlamaya yardımcı olacak biyomimetik cihazlar tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimi ile ilgileniyor. Cihaz, gözlerin biyolojik sistemini taklit ettiği için biyomimikri olarak da adlandırılıyor. 

Biyomimetik yapay görme, nöromorfik elektronik cihazların, yapay zekanın (AI) ve mikro robotiklerin gelişmesi nedeniyle bugünlerde çok fazla ilgi görüyor. Ancak mevcut araştırma, yanal renk algılama kanalı düzenini benimseyen ve büyük miktarda fiziksel alan kullanan mevcut renk algılama cihazlarının ölçeğini küçültmenin zorlu yolu nedeniyle renk körlüğünü içermiyordu. Dahası, kompakt tasarımların renkleri algılama doğruluğuyla ilgili sorunları vardır.

Georgia Eyaleti araştırmacıları tarafından yeni renk sensörü tasarımının çalışma prensibi ve cihaz yapısının gösterimi
Nihai Hedef: Mikro Ölçekli Kamera Oluşturun

Çalışmalarının nihai hedefinin mikro robotlar için mikro ölçekli bir kamera inşa etmek. Bunu çalışmalarında mikro ölçekte yeni bir görüntü sensörü türü oluşturdular. Araştırmacılar biyomimetik yapay görme kullanarak, insanların veya daha büyük robotların ulaşamayacağı dar alanlara girebilen mikro ölçekli bir kamera geliştirmenin mümkün olduğuna inanıyor. Dahası, bu biyomimetik elektrikli göz, yapay görme sistemlerinin ölçeğinin küçültülmesine vurgu yaparak, donanım tasarımına yeni bir yaklaşım sunan van der Waals yarı iletkenle güçlendirilmiş dikey renk algılama yapısının benzersiz istifleme tekniği kullanılarak oluşturuldu.

Araştırmacılar, görüntü sensöründeki yeni işlevselliğin tamamen van der Waals yarı iletkenlerinin son yıllardaki hızlı ilerlemesine bağlı olduğunu açıkladı. Kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılamak için van der Waals’ın yapısını, kalınlığını ve diğer kritik parametrelerini hassas bir şekilde kontrol edebildiklerini eklediler.

Ek olarak, van der Waals kuvvetlerinin bireysel atomik katmanları bağladığı yeni ortaya çıkan bir malzeme sınıfını temsil eder. Yeni fiziği keşfetmede ve yeni nesil cihazlar tasarlamada çok önemli bir rol oynarlar. Bu van der Waals yarı iletken malzemelerinin ultra inceliğinin, mekanik esnekliğinin ve kimyasal kararlılığının, ekibin bunları kameraların ölçek küçültülmesini hızlandıran bir 3D entegrasyon stratejisi sunan keyfi sıralarda istiflenmesine izin verdiğini söylediler.

Teknoloji şu anda Georgia Eyaleti Teknoloji Transferi ve Ticarileştirme Ofisi’nde (OTTC) patent başvurusunda bulunuyor. OTTC, bu yeni tasarımın belirli endüstri ortaklarının ilgisini çekeceğini tahmin ediyor. OTTC Direktörü Cliff Michaels, Bu teknolojinin mevcut sensörlerde görülen bazı önemli dezavantajların üstesinden gelme potansiyeli var. Nanoteknoloji ilerledikçe ve cihazlar daha kompakt hale geldikçe, bu daha küçük, son derece hassas renk sensörleri inanılmaz derecede faydalı olacak.”

Araştırmacılar, keşfin bir gün görme engellilere yardımcı olacak gelişmelere bile yol açabileceğine inanıyor.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*