Elmalarda Ay’a: Dünyayı Değiştiren Adam

Elmalarda Ay’a: Dünyayı Değiştiren Adam

Isaac Newton 1666 yılının Ekim ayında  İngiltereyi saran veba yüzünden Cambridge teki okulundan ayrılıp annesinin evine kalıyordu. Bahçede elma ağaçlarının altında çalışma yaparken kafasına aniden tesadüf eseri bir elma düşmüştür. Bunun üzerine Newton elmalar neden düşüyor sorusuna birden kütle çekimi keşfiyle cevap bulmuştur. Güzel hikaye değil mi?Fakat gerçek değil. Newton gerçektende o yılları veba yüzünden annesinin evinede geçirmekteydi. Belkide gerçekten de düşen elmaları görmüştür fakat 1966 yılında sadece kendi zevki için yazdığı makele ile dünyanın en iyi matematikçileri arasına girmeyi haketmişti. Ama bu durumu Newtondan başka kimse bilmiyordu. Çünkü çalışmalarını tamamladığında kimseye söylemezdi. Önce test ile kontrol eder sonra belki yakın arkadaşlarına bahsedendi.

Makalesinde bir şeyin değişmesi anlamına gelen “flux”” sözcüğünden türeterek “fluxsion” ismini verdi. Yani önce yapacağı hesaplar için kendi matematiğini geliştirdi. Birden ve tesadüfen olmadı. O elma düşerken Newton çoktan hazırdı.

Hareketlerin sebebini ve nedenlerini açıklayan çalışmaları çoktan okumuştu. Galileo Kepler Descartes ve başkalarını…

Robert Hooka yazdığı bir mektubunda “Daha ileriyi görebildiysem, bunu omuzlarından baktığım devlere borçluyum”, demiştir.

Kaynak: “Elmalardan Ay’a: Dünyayı Değiştiren Adam – Bir Hikaye Bir Soru #9” Bölümünden esinlenerek yazılmıştır.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

YouTube Kanalımız

Isaac Newton Kimdir?

Çoğu bilim tarihçisi için gelmiş geçmiş en büyük bilim insanı olan Sir Isaac Newton sonsuz evreni matematik ile açıklanabileceğini savunan tutkulu bir fizikçiydi.

Isaac, 4 Ocak 1643 yılında normal doğumundan 2 ay önce prematüre bebek olarak dünyaya geldi. Babası daha kendisi doğmadan 3 ay önce ölen Newton’a, annesi babasının ismini verdi. Yaşamasına mucize olarak bakılan bu bebek ilerde bilimde mucizeler yapacağı tabi o zamandan kestirilememişti.

Annesi onu 3 yaşında zengin bir adamla evlenerek terk etti ve 11 yaşında geri geldi. Newton’sa mutsuz yaşantısından uzaklaşma yolunu hayatın ve doğanın işleyişine merak duygusu oldu.

12 yaşında Grantham’da King’s School’da (Kralın Okulu) eğitime başlayan Newton çelimsiz olduğu için görmezden gelip dışlandı. O da buna karşı mekanik oyuncak fareler ve korkutmak için yanan mum taşıyan uçurtmalar yaptı.

Kocası ölünce annesi okulu bırakıp çiftliğin başına geçmesini istedi. Newtonun beceriksiz çiftçilik günler Annesini ikna edip dayısının çiftliğin başına geçmesi konusunda iknası ile son buldu.

Newton 1661 yılında Cambridge’de Trinity College’e girdi. Okula “sizar” olarak girmişti, hem okulda çalışıyor hem de okuyordu. Cambridge’de Copernicus ve Kepler’in teorileri göz ardı ediliyor, Galileo’nun çalışmaları tanınmıyordu ve okulda ağır bir şekilde Aristoteles felsefesi hâkimdi. Bu yılarda simya ile tanıştı.

Kaynak: “Deneylerle Bilim İnsanları #2 / Isaac Newton” Bölümünden esinlenerek yazılmıştır.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1400 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*