Empati Kurmak = İnsanlığı Anlamak

Empati Kurmak = İnsanlığı Anlamak

Empati, basit haliyle kişinin kendisini başka birinin yerine koyabilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımda empatinin ne olduğunu ve neden gerekli olduğu öğreneceğiz. Çünkü her ne kadar aksi iddia edilse de görünen o ki empatinin ne olduğu yeteri kadar bilinmiyor. Bu sebeple de empati kurmak ya da empatinin önemini kavramak pek mümkün olamayabiliyor.

Az önce de belirttiğim gibi bugün empati nedir, ne anlama gelmektedir, neden bu kadar önemli gibi konulara değineceğiz. Çünkü her geçen gün empati yeteneğimiz biraz daha fazla eksiliyor ama bunun farkında değiliz.

Her geçen zaman bize, empati kurmaktan yavaş yavaş uzaklaştığımızı, her dakika biraz daha hoşgörüsüz, biraz daha hissiz, biraz daha bencil insanlar haline geldiğimizi açık bir şekilde gösteriyor. İşte bu nedenlerden dolayı, empati nedir sorusunun yanıtını gerçek anlamda özümseyerek öğrenmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.

Empati Nedir?

Empati; bir başka kişinin duygularını, içinde bulunduğu hali ve nasıl hissettiğini anlamak olarak kısaca tanımlayabiliriz. Kişinin kendisini başka bir zihnin yerine koyarak, söz konusu olan zihnin duygu, düşünce ve taleplerini denemeksizin anlayabilme yeteneği tanımıyla da karşımıza çıkan kelime, pek çok farklı anlatım ile açıklanmaktadır. Kökeni Fransızca’dan gelen bu sözcüğün TDK tanımına baktığımızda ise karşımıza duygudaşlık kelimesi çıkmaktadır. Uzun lafın kısası; empatinin genel geçer bir tanımı yoktur. Oldu ki kaynaklara baktığımız zaman empati ile ilgili birçok farklı tanımla karşılaşmamız, bu durumu kanıtlar niteliktedir.

Misal, Amerikalı psikolog Carl Ransom Rogers’e göre empati; bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun perspektifinden bakması, onun duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde anlaması ve anladığını hissettirmesidir. Ünlü psikolog bu açıklamasında empatinin biçimlenmesi için lazım olan 3 temel kuraldan da bahsetmiştir. Bunlar kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak, olaylara onun perspektifinden bakması, karşısındakinin hislerini ve fikirlerini doğru bir şekilde anlaması ve o kişiyi anladığını hissettirmesidir. Öyleyse, herkes empati yapabilir mi? Ya da şöyle soralım. Herkes empati yapabilme kabiliyetine sahip mi?

Aslına bakarsanız, evet sahipler. Az ya da çok bir şekilde herkes empati yapma kabiliyetine sahip. Sadece bu kabiliyetin ne kadar kullanıldığı değişkenlik gösteriyor. Bebekler üzerinde yapılan araştırmalar da bu ifadenin doğru olduğunu kanıtlıyor. Çünkü doğuştan empati yeteneğimizin yüksek olduğu öne sürülüyor. Ama yüksek olan empati yeteneğini zamanla, kullanmaya kullanmaya kaybediyoruz. Tıpkı çalıştırılmayan bir kas gibi, empati kurma yeteneği de eriyip yok oluyor. Dolayısıyla empati becerisini geliştirmenin yollarını aramalı, hadi geliştirmeyi de bırakın, en azından bunu nasıl kullanacağımızı öğrenmeliyiz diye düşünüyorum.

Empati Kurmak Neden Önemlidir?

Yoksa siz hala empatinin önemini anlamadınız mı? O zaman size şunları söyleyeyim. Empati önemlidir çünkü güçlü bir iletişimin olmazsa olmazlarındandır. Ayrıyeten empati, son günlerin en çok konuşulan konularının içinde olan duygusal zekanın en önemli ögelerinden birisidir. Zira duygusal zekayı geliştirmek için hatasız bir şekilde empati kurabilmek gerekmektedir.

İnsanlarla düzgün ilişkiler kurabilmek, daha düzgün bir ekip oyuncusu olabilmek ve dünyayı başkalarının perspektifinden de görebilmek için empati yapmayı öğrenmek gerekiyor. Çünkü biz sosyal canlılarız. İstesek de istemesek de bir yolunu bularak iletişim halinde olmak zorundayız. Ve başarılı iletişim için karşı tarafı anlamak, onu anladığını hissettirmek ve gerekten şekilde cevap verebilmemiz gerekir.

Ayrıyeten empati birçok kişinin öncelikleri arasında yer alan, iş hayatı başarısını da olumlu bir şekilde etkiliyor. Hatta profesyonel hayatta başarı için empati yeteneğinin olmazsa olmaz bir kural olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira ister yönetici olalım ister çalışan, karşımızdaki kişiyi anlayamadıktan sonra başarılı olamayız. Nihayetinde; öfkemizi kontrol altında tutup, fevri hareketlerden kaçınmamıza yarayan empatinin neden bu kadar önemli olduğunu sanırım öğrenmiş olduk. O zaman artık empati kurma zamanı!

Yazan: Alihan KÜÇÜK

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*