Empatinin Kökeni Çok Daha Eskilere Dayanıyor

Empatinin Kökeni Çok Daha Eskilere Dayanıyor

İnsanlara kendilerini başkalarının yerine koyma önemli bir yer tutar. Empati, her şeyden önce iş birliği ve toplumcu bir davranış sergilemenin temelidir. Özellikle primatlar, filler ve yunuslar gibi sosyal memelilerde karmaşık bir empati biçimi vardır. Fakat diğer canlıların da empati yetisine sahip olduğu artık biliniyor. Empatinin en basit versiyonu ise duygusal bulaşıcılık. Bir kişi korku belirtisi gösterir ise, diğer insanlar da bunu fark ederse onlarda benzer davranış sergiler. Bu konu üzerine yapılan çalışmalar, bu sistemde oksitosin hormonun önemli rol oynadığını gösteriyor. Bu uyarı maddesinin duygusal davranışlarda farklı etkiler yaptığı biliniyor.

Empatinin Kökeni Çok Daha Eskilere Dayanıyor

Portekiz Gulbenkian Araştırma Enstitüsü’nden Ibukun Akinrinade ve çalışma arkadaşları, balıklar üzerinde oksitosin hormonun ile duygusal bulaşıcılığın bağlantısı olup olmadığını araştırdı.

Araştırmada zebra balığı (Danio rerio) ile yapıldı. Araştırmada “normal” zebra balığı (yabani tür) ve oksitosin genlerinde mutasyona sahip balık karşılaştırıldı. Araştırmada farklı bir tankta korumuş türdeşlerini gören “normal” zebra balıkları da kormaya başlarken, mutasyona uğramış zebra balıklarında korku tepkisi görülmemiş.

Bu araştırmadan anlaşıldığı üzere, empatinin en temeli balık gibi omurgalılarda bile olduğu anlaşıldı. Empatinin 450 milyon yıl önce ortak atada ortaya çıktığı düşünülüyor. Fakat bu hipotez için daha bir çok farklı türler ile yeni araştırmalar yapılmalı.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Evolutionarily conserved role of oxytocin in social fear contagion in zebrafish, 23.03.2023, Science

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*