En Büyük Girişim Hikayelerinin Başlangıç Noktası: Garajlar

En Büyük Girişim Hikayelerinin Başlangıç Noktası: Garajlar

Etrafınızdaki mağazaları, kafeleri ya da işletmeleri olan şirketleri düşünün. Hepsini saymaya başladığınızda büyük ihtimalle dünyanın her yerinde zincirleri olan birçok ünlü şirketin bulunduğu, çok yoğun bir yer olduğunun farkına varacaksınız. Kuruldukları dönemde de bu kadar gösterişli veya büyükler miydi? Yoksa evimizdeki garaj kadar küçük bir metrekarede mi var olmaya başladılar? Her şey gibi en büyük şirketler de mütevazi başlangıçlara sahipti. Günümüzde Dünya çapındaki büyük şirketlerin iş hayatına bir garajda veya evin arka bahçesindeki barakada başlaması büyük bir girişimcilik örneği değil midir?

En Büyük Girişim Hikayelerinin Başlangıç Noktası: Garajlar

Walt ve Roy Disney çizgi film yapmaya 1923’te Hollywood’daki bir garajda başlamışlardı. Sekiz yıl sonra Gerhard Fisher adlı bir mühendis, Metallascope metal detektörlerini Palo Alto, Kaliforniya’da bir garajda üretti. 1938’de ise William Hewlett ile David Packard Palo Alto’da kendi garajlarını kiraladılar. Hewlett-Packard garajı girişimcilik tarihinin en önemli garajına dönüşecekti. 1989’da burası “Silikon Vadisi’nin doğum noktası” ve tarihi bir yer olarak kabul edildi.

Modern garaj ilk defa 1920’lerde ortaya çıktı ve anında mucitler (en çok da otomobil parçası icat edenler) tarafından işgal edildi.

Yine de “garaj mucidi” tanımı 60’lara, 70’lere kadar yaygınlaşmadı. Smithsonian’daki Lemelson İcat ve Yenilik Araştırmaları Merkezi’nde tarihçi olan Eric Hintz, “Evlere bitişik garaj aslında savaş sonrasında ortaya çıkan bir şey” diyor. Hintz bu yapının ek iş olarak mucitlik yapan mühendislere, gelişen banliyölerde geniş ve yapılandırılabilir mekânlar sunduğunu, mühendislerin buralara çalışma tezgâhlarını ve hızarlarını kurabildiğini söylüyor.

Garaj mucitleri garajların ortaya çıkışından eskiye gidiyor aslında. Harley-Davidson şirketi 1903 yılında Wisconsin, Milwaukee’de kuruldu. Büyük Buhran’dan kurtulan iki Amerikan motosiklet üreticisinden biriydi, diğeri Hintliydi.
Şirketin kökleri, William S. Harley’nin normal bir pedallı bisiklet çerçevesinde kullanılabilecek küçük bir motor için planlar yaptığı 1901 yılına kadar uzanmaktadır. Çocukluk arkadaşı Arthur Davidson ile birlikte sonraki 2 yılı motorsikletleri üzerinde çalışarak geçirdiler. Arthur’un kardeşi Walter daha sonra takıma katıldı.
İlk Harley-Davidson motosikleti, Davidson ailesinin arka bahçesinde 10’a 15 fitlik bir kulübede inşa edildi. 

HP, 1938 yılında Will Hewlett ve Dave Packard tarafından Dave’in California’da bulunan ailesinin evinin garajında kuruldu. İlk ürettikleri bir ses oskilatörü (titreşim üreten alet) olan Hewlett – Packard’ın en büyük destekçisi ise kendilerinden bir film için 8 adet oskilatör satın alan Walt Disney. Başlangıç yatırımı sadece 538 dolar olan şirket bugün 13 milyar dolar değerinde.

En Büyük Girişim Hikayelerinin Başlangıç Noktası: Garajlar

Hepimizin çok iyi bildiği bir diğer şirket ise Apple. Akıllı telefonlarıyla özellikle son 15 yıla damgasını vuran şirketin ürünleri hayatımızı şekillendiriyor sonuçta. 1976 yılında kurulan şirketin kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak ilk bilgisayarları olan i Computer’ı Jobs’un ailesinin California’da bulunan evinin garajında ürettiler. Şirket bugün teknoloji alanında Dünya lideri ve değeri 550 milyar dolar.

Tüm bu girişimler önlerindeki engellere bir çözüm üretmeyi başarabilmiş azimli yöneticilerin şirketleri. Yani bir iş kurmayı planlıyorsak, ofis alanı eksikliği bir bahane olmamalıdır. Belki de şu an harekete geçmenin tam sırası!

Yazan: Yaren YAKUT

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*