Daha Fazlası

    En Cesur Hayvan: Bal Porsuğu

    En Cesur Hayvan: Bal Porsuğu

    “Taklit edilemeyen tek duygu cesarettir” demiş bir keresinde bir bilge. Hayvanlar çoğunlukla tanımadıkları bir canlı ya da nesneyle karşılaştıklarında korkarlar. Korku hissi olmasaydı belki de çoğu otçul avcılardan kaçmayacaktı ve türleri yok olacaktı. Vahşi doğada korkaklık hayat kurtarıyor diyebiliriz. Ama bir hayvan var ki onu hep cesareti ve saldırganlığı ile tanıdık. Küçük cüssesine rağmen büyük bir kalbi olan bu hayvanın adı bal porsuğu (Mellivora Capensis). Porsuk olarak adlandırılmalarına rağmen gelincikler ile daha yakındır.

    Bal porsukları Afrika’nın çok büyük bir kısmında, Arap Yarımadası’nda ve Hindistan’da yaşarlar. Kurak arazilerde daha çok görülen bal porsukları iyi yüzücüler ve aynı zamanda iyi de tırmanıcılardır. Onları videolarda aslan ya da kobralar ile savaşırken görsek de bal porsukları aslında gözlenmesi zor canlılardır. Gececi hayvanlar olmaları nedeniyle gündüzleri çoğunlukla bir top gibi kıvrılıp kendini gizlemeyle ve uyku ile geçirirler. Vahşi doğada ömürlerinin 7 yıl olduğu tahmin ediliyor ama esaret altında bu süre çok daha fazla olabiliyor.

    Beslenme ve Davranışlar

    Bal porsuklarının isimleri bal yemeyi sevdikleri düşünüldüğü için bu şekilde verilmiştir lakin bir bal porsuğu arı kovanına girdiğinde esas aradığı şey baldan çok arı larvalarıdır. Hepçil bir diyeti olan bal porsukları kalın bir deriye, dayanıklı bir vücuda ve sonu gelmeyen bir cesarete sahiptir. Tehdit edildiğinde kokarca gibi koku salabilen bal porsuklarının vahşi doğada az düşmanı bulunur. Bal porsuklarının menüsü ise hayli geniş. Küçük memeliler, kurbağalar, zehirli/zehirsiz yılanlar, kuşlar, sürüngenler, böcekler ve hatta meyve yerler. Vücutlarına oranla büyük bir beyni olan bal porsukları, primatlar dışında alet kullanabilen az sayıda hayvandan biridir.

    Bal porsuğunun hamileliği on hafta sürer ve tek seferde bir yavru doğurur ama az da olsa ikiz yavruların doğduğu gözlemlenmiştir. Yavrular tüysüz, pembe bir deriyle gözleri kapalı olarak doğarlar. Doğduktan 2-3 hafta ikonik gri kürkü ve beyaz çizgileri oluşmaya başlar.

     

     

     

     

    Bal porsuklarının davranışlarına bakalım biraz da. Bal porsukları yalnız yaşamayı tercih ederler fakat bazen çift olarak avlandıkları da gözlemlenmiştir. Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre en cesur olarak bilinen bal porsuğunun cesareti altı boş bir cesaret değil. Kalın derileri sayesinde arı sokması ya da hayvan ısırıklarından korunurlar. Elbette bu cesaret her zaman işe yaramaz, bazı karşılaşmalar bal porsuğunun ölümüyle sonuçlanır. Belki de bazen en doğrusu kaçmaktır. Aslan ya da sırtlanlar dışında çiftçiler ve arıcılar da ürünlerine ve hayvanlarına zarar verdiği gerekçesiyle bal porsuklarını bazen vurabilirler.

    Yazan: Göktuğ DONK

    Kaynak*

    Kaynak**

    Kaynak***

    Kaynak*****

    YouTube Kanalımız

    Göktuğ Donk (Bronz Yazar)
    Çocukluktan beri hayvanlar, doğa ve bilimle ilgili olan yazar şu an YTÜde eğitimine devam etmektedir.

    Popüler Yazılar

    İlgili Yazılar

    Leave a reply

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    %d blogcu bunu beğendi: