En Eski Beyin Fosili

En Eski Beyin Fosili

Çin’de keşfedilen 525 milyon yıllık fosil, günümüze kadar keşfedilmiş en eski beyin örneğine sahip. Bilim insanlarının şaşırtıcı şaşırtıcı olarak belirtiği beyin şekli, böcekler, araknidler ve kabukluları içeren bir grup olan eklembacaklıların evrimi hakkında çok fazla bilgi sunuyor.

En Eski Beyin Fosili

Cardiodictyon catenulatum olarak isimlendirilen bu tür, 1984’te Çin’de keşfedilmişti. Kırkayak benzeri bu canlı Kambriyen dönemde yaygın olan Lobopodia ailesine ait. Lobopodialar deniz tabanında yaşamış koruyucu kabuklara sahip, kısa bacakları olan eklembacaklı atalarıdır.

Geçmiş zamanlarda beynin fosilleşmediği düşünülse de; ilkel böcekler, solucanlar, deniz canlılarına ait 500 milyon yıllık beyin fosillerin keşfedililmesi ile bu görüş değişti.

Cardiodictyon catenulatum fosilinin bölümlere ayrılmış gövdesi boyunca küçük sinir kümelerine sahip olduğu görüldü. Araştırma sonucuna göre modern eklembacaklarında görülen bölümlere ayrılmış beyin ve kafatasının, daha öncelerinde bölümlere ayrılmış sinir sisteminin geri kalanında bağımsız olarak evrimleştiği belirtiliyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Fossilized brain of 525 million-year-old deep sea worm likely the oldest ever discovered, 30.11.2022, Live Science

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*