En Eski Doğuran Yılan Fosili Bulundu
Yılanlar 47 milyon yıl önce yavrularını canlı olarak dünyaya getiriyorlardı. Bu bilgi, Almanya da Grube Messel buluntu yerinde bulunan fosiller ile ortaya çıktı.
Günümüzde yaşayan sürüngenlerin çoğu yumurtlayarak çoğalır. Fakat istisnalar da bulunmakta. Bazı sürüngen ve yılan türleri yavrularını canlı olarak dünyaya getirirler. Kısa bir süre önce dünyadaki en eski doğuran yılan fosili gün yüzüne çıktı. Messelophis variatus olarak adlandırılan yılan yaklaşık 50 santimetre uzunluğunda. Araştırma sonucunda göre Eosen döneme ait ve günümüzde Orta Amerika’da bulunan cüce boa yalanı ile akraba.
Söz konusu yılan Grube Messel’de en sık görülen yılanlardan biri olsa da 47 milyon yıllık örnek yine de sürpriz oldu. Fosilden anlaşıldığı üzere yılan öldüğü zaman en az iki embriyo taşıyormuş. Bu embriyolar, gövdenin arka kısmını üçte birini kaplayan bölgede yer alıyor. Bu kemikler midenin oldukça arkasındadır, yani yılanın avı olsalardı çoktan çürümüş ve tanınmaz hale gelirlerdi.
Kemiklerin çok genç, fakat yine bedenden çıkmış yumurta içindekinden daha fazla gelişmiş yılanlara ait olması fosilin gebe bir yılana ait olduğunu kanıtlıyor. Canlı doğumda yavrular, hayatta kalabilecek duruma gelene dek annenin bedeninde büyüyorlar. Dişinin bedenindeki ısı daha istikrarlı ve dolayisiyla da yavrular için daha güvenli alan oluşturduğu için, bu soğuk iklimlerdeki sürüngenler için iyi bir evrim stratejisi olarak kabul edilebilir. Günümüzdeki doğuran yılanların ve sürüngenlerin bir çoğu soğuk bölgelerde gelişmiştir.
Fakat Eosen döneminde daha sıcak bir iklim mevcuttu. O dönemler Messel’de ortalama sıcaklık 20 derece civarındaydı, bu yüzden boa yılanlarının 47 milyon sene önce yavrularını neden doğurarak dünyaya getirdikleri henüz bilinmiyor. Bilim insanları, “belki de aynı buluntu yerinde ortaya çıkacak yeni fosiller ile bu sorunun da yanıtını bulabiliriz” diyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Live birth in a 47- million – year- old snake, The Science of Nature, 5.11.2022
Bir yanıt bırakın