En Eski Göbek Deliği Bulundu
Göbek deliği, memeli hayvanlarda göbek bağının (plesentalı memeliler) düşmesinden sonra karnın ortasında oluşan çukurluk alandır. Memeli yavrusu anne karnındayken göbek bağı ile anneden besinlerini alır. Yumurta ile çoğalan kuş ve sürüngenlerde de yavru yumurta içinde yumurta sarısında bir bağ ile beslenir ama bazı türlerde bu göbek deliği yumurta çatladıktan sonra zamanla kapanır.
Dinozorların göbek deliği var mıydı?
Dinozorlar, sürüngen hayvanlar oldukları için uzun yıllar boyunca timsah, yılan vb. gibi hepsinin soğukkanlı, tüysüz oldukları düşünülüyordu. Bilimsel araştırmalar arttıkça bazı dinozorların sıcakkanlı oldukları, bazılarının da tüylü olduklarını anladık. Bazı bilim insanları T-rex gibi dinozorların bile aslında tüylü olduklarını iddia ediyorlar.
“Yeni” bulunan bir dinozor fosili sayesinde tarihin ilk göbek deliğini keşfetmiş olabiliriz. Aslında fosil Çin’de 2002 yılında bulundu, fosil çok iyi korunmuş vaziyetteydi ve bilim insanlarına çok sayıda bilgi sağladı, lakin göbek deliği ile keşif yeni gerçekleşti. 125 milyon yıllık ve iyi korunmuş durumdaki Psittacosaurus Mongoliensis fosilinden bilim insanları bir göbek deliği keşfettiler.
Psittacosaurus Mongoliensis, Ceretopsia ailesinin bir üyesi (bu ailenin en bilinen üyesi Triceratops). Uçabilen dinozorlarda göbek deliği olduğu biliniyordu ama ilk defa bir non-avian (uçmayan, karacıl) bir dinozorda göbek deliği keşfedildi. Lakin göbek deliği memeliler de olduğu gibi göbek bağı kaynaklı değil, yani Psittacosaurus doğum yapmıyordu, diğerleri gibi yumurta bırakıyordu. Renk analizi, ışıklandırma ve gölgelendirme çalışmaları dinozorun göbek kısmının geri kalan kısımlarına göre daha açık renkli olduğunu ortaya koydu. Bu muhtemelen yaşadığı çevrede kamufle olmasına yardım ediyordu.
Fosil üzerinde yapılan çalışmalar ile Psittacosaurus’un günümüzdeki timsahlara da benzer yönleri olduğu anlaşıldı. Yeni bulunan fosiller ve gelişen lazer görüntüleme teknikleri sayesinde dinozorlar hakkındaki bilgilerimiz her geçen gün artıyor. Belki bir gün dinozorların gerçek renklerini ve dış görünüşlerini de bulacağız. Jurassic Park filmindeki gibi dinozorları tekrar hayata getirmek ise hala bir hollywood hayalinden öteye gitmiyor.
Yazan: Göktuğ DONK
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın