En Eski Spiral Galaksi
Günümüze kadar keşfedilen galaksilerin %70’ine kadarı spiral galaksidir. Buna bizim galaksimiz Samanyolu ve komşumuz Andromeda da dahildir.
Spiral galaksilerin ortasında yoğun yıldızlı şişkinlik bulunur ve bunun etrafında bir yıldız diski döner. Yıldızlar gelişi güzel bir dağılım yerine, bir kaç spiral biçimdeki kolda yoğunlaşmıştır. Bu tip galaksilerin ilkel halleri pek bilinmiyordu.
Fakat yeni keşfedilen BRI 1335-0417 isimli galaksi bu konuda açıklamalar getiridi. Tokyo Ulusal Astronomi Gözlemevi ekibinin keşfettiği galaksi, optik dalga alanında yoğun bir tozla kaplı. Ama radyo dalgalarının spektrografik analizleri, galaksinin büyüklüğü, yıldız sayısı ve yapısı hakkında bilgi veriyor.
Elde edilen bilgilere göre merkezde tek bir kütle yerine iki spiral kolu ve dönen bir yıldız diskine sahip. Bu kollar 15 bin ışık yılı kadar uzanıyor. Bizden 12,4 milyar yıl uzaklıkta olan bu spiral galaksi, büyük patlamadan 1,4 milyar yıl sonra ve kozmik yıldız oluşumunun zirve yaptığı zamanda meydana gelmiş. Bu özeliği ile bu galaksi keşfedilen en eski spiral galaksi unvanını alıyor.
Veriler ve modelemeye göre galaksinin günümüzde en az Samanyolu kadar yıldız kütlesine sahip olduğu düşünülüyor. Fakat bu galaksinin nasıl geliştiği ve spiral şekline nasıl kavuştuğu henüz bilinmiyor. Öne sürülen fikirlere göre ya benzeri bir galaksi ile birleştiği ya da çekiminden etkilenerek bu şekli aldığı tahmin ediliyor. Bilim insanları araştırmalarının bir sonraki adımının bu en eski spiral galaksinin kaderiyle ilgili çalışmalar olacağını duyurdular.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
Bir yanıt bırakın