En Eski Tekerlek İzleri Bulundu
Neolitik dönem, yenilikler ile dolu bir zaman dilimdir. İnsanlar yalnız yerleşik hayata geçip tarım yapmak ile kalmadı, kültürleri, sosyolojik yapıları ve teknolojileri de gelişti. Bazı bitkileri ve hayvanları evcilleştirdiler, yeni yapılar ile tarım yaptılar ve taşıma araçları geliştirdiler. Bu taşıma araçlarının ilk örnekleri Yakındoğu’da, 10 bin yıl önce evcileştirilmiş sığırların çektiği kağnılardır.
Almanya’nın kuzeyinde yer alan Kiel şehrinde, dünyanın en eski tekerlek izlerinin bulunduğu belirtildi. Bulunan koyu renkli tekerlek izleri M. Ö. 3400 yılına dayanıyor. Bu izler Avrupa’daki diğer bölgelerdeki izlere oranla bir kaç yüz yıl daha eski. Bu da Orta Avrupa’da bu taşıtların Yakındoğu ile hemen hemen aynı dönemde kullanılmaya başlandığını gösteriyor.
Kiel Üniversitesi’nden Doris Mischka ve çalışma arkadaşları, bir süredir Avrupa’nın en büyük megalit malzemelerinden birinde kazılar yürütüyorlardı. “Flintebeker orağı” olarak adlandırılan Tunç Çağı’na ait çok sayıda alet ve 7 büyük mezar keşfetmişlerdi. Bu mezarların biraz ilerisinde ilk başta dikkatlerini çekmediği koyu renkli izleri fark ettiler. İlk analizler bu izlerin, Neolitik döneme ait tekerlek izleri olduğunu gösterdi. Bu izler arasındaki mesafe, o dönemde kullanılan kağnının aks mesafesi ile örtüşüyor. Ekip Kiel’de bulunan bu izler için “Dünya’nın en eski tekerlek izleri olabilir” diyor. Ekip bu izlerden yola çıkaran kağnının mezarların inşatında kullanıldığı sonucuna vardı. Bu araştırma da bizlere kağnının yalnız Yakındoğu’da keşfedilip kullanılmadığını gösteriyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
Bir yanıt bırakın