En Hafif Nötron Yıldızı

En Hafif Nötron Yıldızı

Bir nötron yıldızı, büyük kütleli bir yıldızın süpernova patlaması sonucu oluşur. Patlama sonucunda 20 ila 30 kilometre çapında yıldızın çekirdeği kalır. Fakat bu çekirdek 2 Güneş kütlesine denk olabilir. Nötron yıldızında basınç ve yoğunluk o kadar fazladır ki, atomlar bile dağılır ve geriye nötronlar kalır. Dolayısıyla çekirdekte aşırı sıvı madde hali oluşur. Çok ağır ve hafif olan nötron yıldızları incelendiğinde, geçerli modeller test edilip, doğruluğu sınanabiliyor.

En Hafif Nötron Yıldızı

Tübingen Üniversitesi’nden Victoria Doroshenko ve çalışma arkadaşları, inceledikleri nötron yıldızı oldukça şaşırtıcı. Bir kaç yıl önce Namibya’daki Gama Işını Gözlemevi’de kompakt yıldız kalıntısı süpernovanın parlak toz ve gaz kılıfında yer aldığı keşfedildi. Ardından röntgen teleskobu ile gerçekleştirilen gözlemler ile HESS J1731-347 isimli gökcisminin soğumakta olan nötron yıldızı olduğu anlaşıldı. Fakat nötron yıldızının ne kadar büyük ve ağır olduğu anlaşılamamıştı.

Bilim insanları Avrupa Gaia uydusunun yardımı ile süpernova kılıfı içerisindeki HESS J1731-347’nin ortak yıldızının tam konumunu ancak geçen sene belirleyebildiler. Böylece Doroshenko ve çalışma arkadaşları nötron yıldızının kütlesini belirleyebilme imkanı bulabildirler. Daha önceki bilinmeyen veriler ortadan kaldırılarak yeni model geliştirildi. Nötron yıldızının yarıçapı ve kütlesi belirlenebildi.

Bu tür cisimlerin merkezinde bu yüzden bir büyük patlamadan sonrakine benzer bir kuark- gluon plazması olmalı. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en iddialı kuark yıldızı adayı diyor araştırmacılar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

A strangely light neutron star within a supernova remnant, 24.10.2022, Nature

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*