En Uzun Ömürlü Hayvanlar

En Uzun Ömürlü Hayvanlar

Ölümsüzlük, Gılgamış Destanı yazıldığı günden beri insanoğlunun aklında kalan ulaşılması imkansız ama vazgeçilemeyen bir istek. Kültürümüzde de bunu Lokman Hekim hikayesi ile görebiliyoruz. Efsaneye göre Lokman Hekim ölümsüzlük iksirini bulmuş ama formülü kaybetmiştir. İnsanlık ölümsüzlük ve varoluş üzerine düşüne dursun biz biraz hayvanlar alemine ve en uzun ömürlü hayvanlara bakalım.

Tuatara

Bir kertenkeleye benzese de Tuatara ayrı bir takım, daha doğrusu Sphenodontia takımının hayatta kalan son üyesi. Kaplumbağalar, yılanlar, kertenkeleler ve timsahlar olacak şekilde dört takımdan oluştuğunu düşündüğümüz sürüngenlerin 5. takımı Tuataradır. Dinozorlar kadar eski bir tür olmaları sebebiyle yaşayan fosiller olarak da adlandırılırlar. Bir Tuatara 10-20 yaşında üreme olgunluğuna erişiyor, 35-40 yaşına kadar büyüyebiliyor ve maksimum 100 yıl yaşayabiliyor.

Kızıl Denizkestanesi

Bilimsel adı Strongylocentrotus franciscanus  olan bu omurgasızlar Pasifik Okyanusu’nda bulunmakta ve 100 ila 200 yıl yaşadıkları tahmin edilmekte. Genellikle sığ ve dalgasız suları tercih ederler. Deniz yosunları ve algler ile beslenirler.

Geoduck Midyesi (Panopea generosa)

Bu iri tuzlu su midyeleri yaklaşık 140 yıl yaşıyorlar. Bu midyeler Pasifik Okyanusu’nda yaşıyorlar

Kara Kaplumbağası

Uzun ömürlülük denilince akla ilk gelen hayvan hiç tartışma yok ki kaplumbağadır. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yaşlı kara hayvanı 1832 doğumlu Seyşel kara kaplumbağası Jonathan.

Koi Balıkları

Koi balıkları süs havuzlarında bulunmasıyla ünlü bir türdür, çoğunlukla kırk yıl yaşasalar da 200 yıl yaşayan koi balıkları da kayıtlara geçmiştir. 1977 yılına ölen Hanako isimli Koi Balığının 226 yaşında öldüğü tespit edilmişti.

Grönland Köpekbalığı

Grönland köpekbalıkları adlarından da anlaşılabileceği gibi Grönland ve Kuzey Kutbu’nun buz gibi sularında yaşayan bir köpekbalığı. Şu ana kadar bilinen en yaşlı Grönland köpekbalığı 392 yaşındaydı! Bu da onu en uzun ömürlü omurgalı canlı yapıyor.

Nesli henüz tehlikede olmasa da yakın zamanda nüfusunda azalmalar olabileceği tahmin ediliyor. Bu köpekbalıkları genellikle leşle besleniyorlar.

Antarktika Süngeri

Antarktika süngerleri 100 ila 2000 metre derinliğindeki dondurucu soğuk sularda yaşarlar. Bu soğuk ortam süngerlerin büyümelerini ve biyolojik sistemlerini yavaşlattığı için uzun ömürlerini katkı yapıyor. 2002’de yapılan bir araştırma Anoxycalyx Joubini türü bir süngerin 15.000 yıldır yaşadığını ortaya koydu.

Turritopsis Dohrnii

Bilimsel adı Turritopsis Dohrnii olan bu denizanası türünün lakabı ölümsüz denizanası. Turritopsis Dohrnii teoride sonsuza kadar yetişkinlik ve poliplik döngüsünü tekrar edebiliyor, doğal olarak belirlenmiş bir ömür sınırlaması yok.

Yazan: Göktuğ DONK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

Kaynak******

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*